Орешарски се "оневини" за "Южен поток", Стойнев ще изяснява с ЕК проекта

Вигенин: България няма да наруши европейското право

Пламен Орешарски и Кристиан Вигенин, сн. БГНЕС

България няма да наруши европейското право във връзка с "Южен поток" и ще направи каквото е необходимо, коментира външният министър Кристиан Вигенин, след като обяви в понеделник предстояща среща между министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.

 

Премиерът Пламен Орешарски пък "свали" критиките на ЕК, че двустранни споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток”, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство, като обяви лаконично, че "договорът с Русия за "Южен поток" е сключен през 2008 г., т.е.

няма как да сме сбъркали сега". ЕК вече обяви, че споразуменията трябва да бъдат предоговорени.

 

Вигенин коментира от своя страна, че не вижда "нищо сериозно или предупредителен знак" и допълни, че задача на ЕК е да следи спазването на европейското законодателство.

 

"Разбрах, че той (бел.ред. Стойнев) ще има среща през следващата седмица с еврокомисаря Йотингер, за да уточнят детайлите. Така че, каквото е необходимо, България ще направи, ние няма да си позволим да нарушим европейското право", коментира Вигенин, без да дава повече подробности.

 

Срещата между Стойнев и Йотингер все още не е обявена официално от Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Вигенин коментира и плановете на британския премиер Дейвид Камерън за ограничаване на имиграцията от Източна Европа.

 

"Дискриминационни мерки срещу европейски граждани - независимо от коя страна идват, са недопустими. Ще следим внимателно всички законодателни мерки, които се предприемат от

една или друга страна, и всяка една от тях, която може да се сметне за дискриминационна, ще бъде съобщена на ЕК, която от своя страна, както и в други случаи, има задълженията да спазва европейското право", каза Вигенин.

 

Вигенин каза, че трябва да бъде спазен ангажиментът и пазарът на труда да бъде отворен от началото на идната година.

 

Това е най-малкото, което трябва да бъде постигнато, няма основание да смятаме, че някоя страна ще си позволи да наруши ангажиментите си по линия на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, каза Вигенин.

 

Ограничителните мерки предвиждат, че новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да имат право да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще могат да се искат за повече от максималните шест месеца, единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа. Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес