Орешарски се срещна в Ханой с виетнамци, учили и работили в България

Виетнамски граждани, учили и работили в България, се срещнаха тази вечер с министър-председателя  Пламен Орешарски  и с водената от него делегация в българското посолство в Ханой. Срещата е в рамките на официалната визита на премиера Орешарски във Виетнам, предаде БТА в неделя от виетнамската столица.

Ние в България винаги сме се стремили да допринасяме за напредъка на Виетнам, стремим се да го правим и сега, и искрено се възхищаваме на успехите, които Виетнам постигна последните години, заяви министър-председателят на срещата.  Той посочи, че промените, които се осъществиха и в двете страни, са нарушили малко отношенията,  но задачата  на държавните ръководители е да ги възстановят и да ги поставят на една нова, съвременна основа.

За нас е голяма радост и чест да се срещнем с министър-председателя и българската делегация - представители на нашата втора родина, каза в приветствието си председателят на дружеството за приятелство с България Нгуен Ван Туан. По думите му виетнамците ще помнят завинаги това, че през изминалите 64 години от установяването на дипломатически отношения, във Виетнам са получавали ценна материална и морална помощ  от българската държава и от българския народ. 

Визитата на Орешарски и водената от него делегация продължава утре с церемония по официалното посрещане. Министър-председателят ще поднесе венец пред Паметника на националните герои и мъченици и на Мавзолея на президента Хо Ши Мин. По-късно ще се проведе срещата "на четири очи" с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг и пленарното заседание на двете официални делегации. Пламен Орешарски ще има среща  с президента Чъонг Тан Шанг, с председателя на Народното събрание Нгуен Шин Хунг и с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?