Орешарски ще пише финансовата програма на левицата за изборите

Финансовият министър Пламен Орешарски, който не е член на БСП, а в близкото минало дори бе близък до СДС, ще води работната група от леви експерти, която ще изготви управленските приоритети на БСП по макроикономиката и финансовата стабилност. Това стана ясно във вторник след заседание на Изпълнителното бюро на соцпартията. То одобри 15 работни групи, които ще изработват управленските проекти на левицата за следващия мандат.

По думите на говорителя на БСП Корнелия Нинова срокът за изготвяне на проектите е 15 април, а до 15 май на пленум те трябва да бъдат одобрени.

Останалите групи ще работят по отделни ресори. Така частта от програмата, свързана със земеделието и горите и с екологията ще бъде писана от екип начело със сегашния председател на агенцията по горите Стефан Юруков.

По проектите за регионално развитие отговорник е министър Асен Гагаузов.

За ресора външна политика ще отговаря председателят на групата на депутатите от левицата Ангел Найденов, като ще му помага Димитър Дъбов, който е главен секретар на БСП, и Атанас Мерджанов. Външният министър Ивайло Калфин обаче не влиза в групата, определена от "Позитано" 20, въпреки че за поста, който заема в правителството, бе подкрепен от БСП.

В групите не попада и бившият вътрешен министър и настоящ член на червеното бюро Румен Петков.

За частта по правосъдие и вътрешен ред в управленските приоритети на левицата за следващия мандат отговаря вътрешният министър Михаил Миков.

Групата, която ще работи по еврофондовете, се оглавява от вицепремиера Меглена Плугчиева, а с транспортните приоритети ще се занимае Петър Мутафчиев.

Корнелия Нинова съобщи още, че последна дума при окончателните документи за управленските проекти ще има друга работна група, в която влизат Румен Овчаров, тя самата, Петър Димитров, Емилия Масларова, Атанаска Тенева, Ангел Найденов и Михаил Миков.

След като бъдат готови окончателните варианти на документите представители на левицата ще проведат още един "червен десант", с който да разяснят какво ще правят през следващия мандат.

Евродепутатът Кристиян Вигенин пък съобщи, че следващия вторник соцръководството ще бъде готово с окончателната платформа на левицата за евроизборите, като в същото време се похвали, че представителите на социалистите в ЕП са "извоювали" понеделникът след православния Великден да бъде неработен за европейската институция.

Споделяне

Още от България