Oрешарски ще подаде оставка, когато е "очевидно", че не може да се справя

Премиерът не очаква актуализация на бюджета, готви пари за нови изтребители

Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще си подаде оставката, "когато е очевидно, че не мога да се справям с моите ангажименти – но на този етап мога" и не отговори директно дали би се оттеглил при изборен провал на управляващите на предстоящите избори за европейски депутати.

"Бих се радвал на изборния успех на двете политическите сили, които подкрепят кабинета. Що се касае до резултатите от изборите - нека да ги дискутираме вечерта след изборите. БСП в момента не е първа сила - в парламента броят на депутатите на ГЕРБ е по-голям... Това е нов тест за общественото доверие - нека видим общественото доверие и тогава ще коментираме други хипотези ", заяви Орешарски.

В същото време коментира, че за да функционира едно правителство, трябва да има парламентарна подкрепа.

Орешарски не очаква актуализация на бюджета

Премиерът отхвърли прогнозите на ГЕРБ, че ще се наложи актуализация на бюджета в средата на годината, като коментира, че "колегите от опозицията добре разбират от актуализация, те няколко пъти през мандата си я правиха за разлика от предишни години, когато не е имало актуализация след кризата през `96-`97 г".

Според него има достатъчно време до края на годината да се стабилизира приходната част на бюджета, а има достатъчно резерви и в разходната част. Все пак премиерът отбеляза, че "по-принцип всичко е  възможно".

"Зелена светлина" за закупуване на изтребители

Орешарски каза още, че тази година няма как да бъдат направени големи допълнителни разходи за превъоръжаване.

"Очевидно е и, че имаме и проблеми с ВВС, това не е никаква новост, ако не от тази финансова година, за следващите ще поискам много по-сериозно заделяна на средства за ново оръжие, вчастност за ВВС, увери министър-председателят.

Правителството се готви тази година да възобнови проекта за закупуване на изтребители, а кризата в Украйна форсира плановете му. Това е един от най-скъпите проекти в модернизацията на въоръжените сили, като се очаква да излезе минимум 700 млн. лева.

В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка предвижда бюджетът да се движи приблизително в същите граници.

Държавният глава Росен Плевнелиев вече каза, че бюджетът за отбрана следващата година трябва да бъде повишен до минимум 1.5% от Брутния вътрешен продукт.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?