Орешарски ще прави катарзис на Европа. Проси шамар за България

Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Лютви Местан на митинга на БСП и ДПС в подкрепа на правителството.

Наглите не са в затвора. Те ни управляват.

“Премиерът Пламен Орешарски да предложи на предстоящия Европейски съвет разработването и приемането на регулация, която да направи публични имуществото и доходите на заемащите висши позиции в ЕС и отделните държави, както и тези на техните семейства. Това е едно от решенията на КСНС, огласено от президента Росен Плевнелиев снощи.”

Ако този цитат от в. “Стандарт” е верен, той означава, че наглостта на българската политическа класа престава да бъде само вътрешна, но става и международна.

България, която е под европейско наблюдение за корупция, на която Брюксел спира европари и праща този месец проверка за системни нарушения в обществените поръчки, която не пускат в Шенген именно заради недоверие в съдебната система и администрацията ѝ, подема европейска инициатива за прозрачност.

Засилва се да прави на ЕС катарзис или операция “Чисти ръце”. След като не ги направи у дома 24 години след падането на комунизма и вече седма година след влизането й в ЕС.

Решението на т.нар. Консултативен съвет за национална сигурност при президента е симптом на политически аутизъм. То кара нормалния човек да се чувства несигурен за бъдещето на страната си и за собственото си бъдеще.

За сведение на вносителите и на приелите това решение “заемащите висши позиции в ЕС” отдавна декларират интересите си публично. Декларациите на интересите на всички еврокомисари и на всички евродепутати са на сайтовете на Европейската комисия и на Европейския парламент. Ето например декларацията на един от заможните членове на Еврокомисията, зам. - председателката ѝ Нели Крус (Холандия). Там пише, че тя има акции за 1 милион евро. Освен дълъг списък на участия в бордове.

С това решение лидерът на Партията не европейските социалисти Сергей Станишев си проси да го попитат къде и кога декларира брюкселската фирма на съпругата си, регистрирана през 2008 г. И смята ли за редно тя да върти консултантски и пиар бизнес в седалището на ЕС, докато той заема политически длъжности, включително и в Европа? И защо “Актив” ПА не фигурира в регистъра за прозрачност на европейските институции (вписването в който наистина е доброволно).

На Орешарски май не му стигат вътрешните шамари заради Пеевски. Иска и международни. Проси си от Брюксел да го питат: Кой? Кой бе, ти ли ще ни говориш за прозрачност? Само че това няма да е поредният шамар само за завалията премиер, ами и за многострадалната му родина.

Всъщност той ли си проси шамарите, или някой от подкрепящите го подкокоросва.

Кой? Няма отърване от този въпрос.

Не Европа се нуждае от регистър на имотите, а на България ѝ трябва регистър на идиотите и наглеците, които не бива да бъдат допускани до властта. Защото рецидивно я използват във вреда на страната си.

*Коментарът е от блога на Веселин Желев

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?