Орешарски ще търси кандидат еврокомисар и извън управляващите

Премиерът Пламен Орешарски коментира в петък, че кандидатът за еврокомисар от България трябва да има добра репутация в страната, като е "нежелателно неговото затваряне в една политическа сила или само от едно политическо семейство в европейски план". По време на парламентарния контрол той беше попитан коя ще е кандидатурата на България за високия пост в Брюксел след предстоящите европейски избори.

Министър-председателят не посочи имена, но заяви, че ще предложи човек с авторитет и качества, който да бъде избран с политически консенсус. След това изненадващо се ангажира с позитивна оценка за еврокомисар Кристалина Георгиева, въпреки резервите към нея от страна на парламентарното мнозинство и откровената война, обявена срещу Георгиева от медиите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

"Мисля, че добре се справя с ангажиментите си г-жа Кристалина Георгиева. И за краткото време, в което ни съвпадат мандатите, аз имам добра комуникация с нея”, каза Орешарски, попитан дали Герогиева отговаря на описаните от него качества, която да притежава кандидатура. "Да не припомням, че тя ми е колежка от университета”, добави министър-председателят.

Той напомни и това, че България има както негативен, така и позитивен опит, визирайки провала на кандидатурата на Румяна Желева, излъчена първоначално от ГЕРБ и последващото номиниране на Кристалина Георгиева.

"На този етап бих се ангажирал само с профила на кандидата – той трябва да бъде авторитет не само в нашата страна, а и пред европейските ни партньори. Не трябва да се правят компромиси с качествата му на професионалист. Той трябва да бъде добре запознат с работата на европейските институции. Важно е да получи ресор, който да му даде възможност да прояви своите качества”, каза Орешарски, очертавайки бъдещия кандидат "само като визия".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа