Орешарски ще търси кандидат еврокомисар и извън управляващите

Премиерът Пламен Орешарски коментира в петък, че кандидатът за еврокомисар от България трябва да има добра репутация в страната, като е "нежелателно неговото затваряне в една политическа сила или само от едно политическо семейство в европейски план". По време на парламентарния контрол той беше попитан коя ще е кандидатурата на България за високия пост в Брюксел след предстоящите европейски избори.

Министър-председателят не посочи имена, но заяви, че ще предложи човек с авторитет и качества, който да бъде избран с политически консенсус. След това изненадващо се ангажира с позитивна оценка за еврокомисар Кристалина Георгиева, въпреки резервите към нея от страна на парламентарното мнозинство и откровената война, обявена срещу Георгиева от медиите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

"Мисля, че добре се справя с ангажиментите си г-жа Кристалина Георгиева. И за краткото време, в което ни съвпадат мандатите, аз имам добра комуникация с нея”, каза Орешарски, попитан дали Герогиева отговаря на описаните от него качества, която да притежава кандидатура. "Да не припомням, че тя ми е колежка от университета”, добави министър-председателят.

Той напомни и това, че България има както негативен, така и позитивен опит, визирайки провала на кандидатурата на Румяна Желева, излъчена първоначално от ГЕРБ и последващото номиниране на Кристалина Георгиева.

"На този етап бих се ангажирал само с профила на кандидата – той трябва да бъде авторитет не само в нашата страна, а и пред европейските ни партньори. Не трябва да се правят компромиси с качествата му на професионалист. Той трябва да бъде добре запознат с работата на европейските институции. Важно е да получи ресор, който да му даде възможност да прояви своите качества”, каза Орешарски, очертавайки бъдещия кандидат "само като визия".

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?