Орешарски уверява ЕК, че търси вариант да падне мораториума за земята

БСП смята да коригира забраната със закон, Сидеров твърди, че няма процедура, която да събори вече взетото решение

Орешарски уверява ЕК, че търси вариант да падне мораториума за земята

Премиерът Пламен Орешарски е уверил председателя на Европейската комисия Жозе Мануеил Барозу, че България ще потърси вариант за преразглеждане на решението на парламента, удължаващо до 2020 г. забраната за продажба на ниви на чужденци, прието по-рано тази седмица.

"Колкото по-бързо излезем от този казус, ще бъде по-добре за България. Уверих г-н Барозу, че няма да отидем към преразглеждане на договора за присъединяване по никакъв начин и ще потърсим вариант да преразгледаме това решение", заяви Орешарски пред журналисти в петък след срещата си с Барозу. Министър-председателят е в Брюксел за срещата на Съвета на Европа.

Той добави, че е запознал председателя на ЕК и със ситуацията с бежанците, а Барозу от своя страна се е интересувал до каква степен политическата ситуация в България няма да възпрепятства по-амбициозните планове на кабинета за реформи.

"Уверих го, че правителството има свой план за действие и ще продължи да разчита на подкрепата от парламента такава, каквато е и сега, за да може да осъществим необходимите реформи в образованието, здравеопазването, за подобряването на административния и бизнес климат, така че да вървим напред", каза Орешарски.

Акцията на Орешарски за успокояване на духовете в Европа, която предупреди, че може да започне наказателна процедура заради удължения мораториум, се разиграва на фона на вътрешно-политически коментари за изход от ситуацията със забраната. До нея се стигна след като ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов заяви, че са били подведена от популизма и лудостта на "Атака", и голяма част от депутатите на БСП подкрепиха предложението на националистическата пария.

Така заден за мораториума даде земеделският министър Димитър Греков, който определи решенията за "абсурдно", независимо че само до преди месец обясняваше как е необходимо удължаването на забраната, тъй като "земя и злато се продават в края на живота".

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Янаки Стоилов от "Коалиция за България" пък каза пред журналисти в Народното събрание, че левицата планира да изработи закон, уреждащ условията, при които чужденци да могат да купуват ниви у нас. Така щяла да отпадне необходимостта от прегласуване или ревизия на удължения мораториум върху подобни сделки.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова също каза, че по заръка на премиера Пламен Орешарски тя и министърът на външните работи Кристиан Вигенин подготвят доклад и становище за решаването на проблема, който ще бъде представен следващата седмица.

Ден по-рано Орешарски заяви, че решението за мораториума ще бъде преразгледано, без обаче да уточни кога и по каква процедура.

"Разбира се, че е възможно с ново решение да бъде отменено предишното за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци", коментира и Янаки Стоилов след това, но разви идеята за закон за купуването на земеделска земя от чужденци. "Когато законът реши проблема, тогава или отпада необходимостта от гласувания мораториум, или той може да бъде ревизиран или отменен в сроковете, които остават до края на годината", допълни депутатът.

Тезата му обаче бе оспорена малко по-късно от вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова, която коментира, че със законови промени не може да се ограничи продажбата на земя на чужденци. Тя посочи, че такъв закон би представлявал дискриминационно условие, което спира свободното движение на капитали на територията на ЕС. "Това не е възможно при сега действащия договор за присъединяване на България към ЕС и сега действащото първично и вторично европейско законодателство, което е задължително за страната ни", допълни Златанова.

Тя обясни, че в момента се оглеждат юридически нещата и възможностите за решаване на проблема с удължения мораториум, за да се предложи изход от ситуацията идната седмица.

Внасянето на ново решение за сделките с чужденци за български ниви, което да отмени предишното зависи изцяло от народните представители, посочи Златанова.

Преди това лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че не вижда процедура, по която да се стигне до отмяна на решението на Народното събрание, за което ДПС обявиха, че ще събират подписка за сезиране на Конституционния съд по казуса.

"Конституционният съд може да отменя закони, но не може да се намесва по отношение на решения, не виждам ролята на КС в случая и защо плашат с него от ДПС", коментира в петък Сидеров. Според него никой няма да изключи България от ЕС, нито ще има санкции за страната ни. Лидерът на "Атака" каза, че решението е изпълнимо и че не е нужно да се преразглежда договора за присъединяване, макар че, по думите му, в този документ има някои нелепости.

Решението за мораториума е гласувано от 171 депутати, заяви Волен Сидеров и допълни, че правителството и премиерът са длъжни да го изпълнят, а не да го коментират.

По думите му би трябвало лидерът на най голямата парламентарна сила да има по-сериозно отношение към решенията на парламента и да не ги обявява за упражнения по хипноза. Той благодари на депутатите от ГЕРБ и БСП, подкрепили решението и отбеляза, че те са изпълнили своя граждански патриотичен дълг. Това беше жест към България, а не към "Атака", посочи Сидеров.

По думите му много хора се обаждат да поздравят депутатите за това решение. Вместо народните представители да бъдат изпълнени с гордост, виждам едно нестабилно непоследователно поведение, коментира той и предположи, че причината е натиск отвън.

Малко по-късно Греков коментира в Пловдив пред журналисти, че парламентът трябва да прегласува решението за удължаване на мораториума, защото "то е абсурдно и не е добро за лицето на България".

"С това решение на парламента ние се представяме като лоши контрагенти на един договор, който сме подписали", допълни Греков, макар първо да смяташе, че това е необходимо, а после почна да завой с обяснението, че нивите ни не са толкова атрактивни за чужденците.

Сега агроминистърът коментира, че от май до сега е имало само едно желание за купуване на земя, и то в ловните паркове и дивечовъдните стопанства. За обработваема земя не е имало нито един иск, каза Греков.

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин също коментира пред БНР, че най-добрият вариант за изход от това положение е да се прегласува мораториумът. "Ако обаче не събере в себе си сили за това нещо, то трябва да остане действително в историята и да си спомнят за него депутатите като поредното нещо, което не трябва в никакъв случай да се прави в България", допълни той.

"Аз не мисля, че земята в България е под каквато и да било заплаха. В днешния ден всеки един чужденец, даже независимо от коя страна е, срещу два лева може да регистрира българска компания и да изкупи цялата земя на държавата, ако иска. И това не се е случило. Очевидно, че заплаха от това чужденците да изкупят земята в България няма", каза още Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?