Орешарски в Израел: Правим всичко възможно за разследването на атентата в Сарафово

България прави всичко възможно за завършване на разследването на терористичния акт в Сарафово, при който загинаха петима израелци и един българин, заяви премиерът Пламен Орешарски пред израелския си колега Бенямин Нетаняху, в когото се срещна в рамките на официалната си визита премиер в Израел.

Орешарски изрази дълбоко съжаление за инцидента от 18 юли 2012 г. и заяви, че "сме убедени, че виновните за този атентат трябва да бъдат изправени пред съд".

 

По-рано тази седмица българската прокуратура обяви, че няма да си поставя повече срокове за завършването на разследването на атентата.

Орешарски изрази убеденост, че срещата ще даде тласък за по-нататъшно сътрудничество и надежда да бъде домакин на срещата на двете правителства в София по-късно тази година.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отново се спря на ролята на Хизбула и Иран при атентата в Сарафово. Той подчерта ролята на евреите, пристигнали в Израел от България, като отбеляза, че те са много сърдечна общност и достойни граждани на Израел, че са мост на приятелството между двата народа.

 

"Винаги ще помним телеграмата на нацисткия представител в София, в която той казва, че българския народ не бил още достигнал необходимото равнище, за да сътрудничи на нацистите. Точно така българите запазиха своята човечност и показаха изключителен героизъм в най-трагичния момент за еврейския народ. Ние винаги ще помним това и аз ще го повтарям винаги, когато имам възможност", заяви Нетаняху.

Споделяне

Още по темата

Още от България