Орешарски: Въпросът ”Кой?” никога не е бил актуален, той е имагинерен

"Бях премиер и на Станишев, и на Местан"

Пламен Орешарски, сн. БГНЕС

Бившият премиер Пламен Орешарски заяви, че по време на мандата си е бил подложен на натиск, но уточни, че всички премиери, включително и сегашният Бойко Борисов, са подложени на такъв. ”Бях премиер и на Сергей Станишев, и на Лютви Местан, каза Орешарски във вторник пред бТВ, почти година след подадената от него оставка.

Според Орешарски въпросът ”Кой?”, зародил се по повод назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и станал нарицателно за задкулисието в политиката, никога не е бил актуален и той е имагинерен. ”Наскоро чух анекдот, че прословутият модел ”Кой” е бил сменен с модела ”Свой”, заяви Орешарски.

По думите му, докато е имал подкрепата и на двете партии – БСП и ДПС, всичко е било наред. Той уточни, че ДПС и БСП са се разбирали добре в началото на управлението на кабинета му, но в хода на мандата са започнали да изникват противоречия между тях, които са се задълбочили след евроизборите, и логично е дошъл сривът на подкрепата.

"По всички въпроси, които са засягали изпълнителната власт, решенията съм взимал аз или Министерският съвет”, коментира Орешарски, като допълни, че често се е допитвал до лидерите на двете партии, особено по въпроси, които са изисквали парламентарна подкрепа.

Според Орешарски КТБ се е разраснала по време на първия мандат на Бойко Борисов.

”Банката е имала доста влошен кредитен портфейл и това не е станало в последната година. Банката съмнително се разрасна в периода след 2009 г. с темпове, с които нито една друга банка не се разрастваше”, заяви Орешарски.

На въпрос защо КТБ не е спасена, бившият премиер отговори: ”За да спасите някой, той трябва да иска тази помощ”. Орешарски коментира, че е скептичен по отношение на качеството на предстоящия доклад за КТБ.

Орешарски коментира и факта, че бившият финансов министър Петър Чобанов е станал част от ДПС, а бившият служебен премиер Георги Близнашки ще съветва партията по конституционни въпроси. ”Това са комплименти за ДПС, успяват да привличат квалитетни хора”, е мнението на Орешарски.

Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане, каза Орешарски на въпрос дали съжалява, че е станал министър-председател.

”Ако отново трябва да взимам решения, не бих ревизирал нито едно. На този етап съм убеден във всичките си решения”, допълни още експремиерът.

Той уточни, че в момента се занимава с академична дейност и избягва други по-сериозни ангажименти. ”Изненадам съм от топлото отношение, което срещам от много хора, спират ме, приказваме за различни неща. Ако изключим малка група хора, при моите срещи по време на мандата имах същото отношение от хората”, заяви той.

Споделяне

Още от България