Орешарски за референдума за изборите: Трудно се лови черна котка в тъмна стая

Премиерът подкрепял инициативата на президента, но с коригирани въпроси

БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски обяви в петък, че е "за" референдум за изборните правила, но ако се коригират и конкретизират въпросите. Часове по-рано, в четвъртък вечер, той коментира инициативата на президента с описаната от китайския мъдрец Конфуций ситуация "трудно се лови черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма в стаята".

 

Орешарски обясни, че най-големият риск са неопределените въпроси, но отбелязва, че "темата е политическа" и затова малко се затруднява да я коментира.

"За мажоритарния вот има толкова много различни системи - такива, които са близки до пропорционалния, и такива, които действително наблягат на мажоритарния елемент", обясни Орешарски.

 

Той коментира, че въвеждането на електронно гласуване изисква да има гаранция за тайната на вота.

 

Според него и задължителното гласуване крие огромни рискове.

"Ако не се лъжа, за последен път в нашата история е имало такъв опит 19-та година, в резултат на който страната навлиза в десетилетия на нестабилност", каза Орешарски и допълни, че е по-важно гражданите да направят информиран избор.

Управляващата коалиция БСП и ДПС реагира бурно срещу инициативата на президента Росен Плевнелиев за референдум за въвеждане на задължително гласуване, избор на мажоритарни кандидати и електронен вот. ГЕРБ и Реформаторският блок обаче подкрепиха искането.

Пламен Орешарски каза още, че не очаква случващото се в левицата да се отрази върху стабилността на парламентарното мнозинство, което стои зад неговия кабинет.

о момента не съм чул критики от там срещу правителството. Това ми дава увереност, че ще имам подкрепата на всички представители на левицата, другото е вътрешнопартиен дебат, по който не искам да вземам страна", каза Орешарски.

В петък той коментира и готвения от ГЕРБ вот на недоверие заради проблеми в сектор "сигурност".

Според него темата е неподходяща, тъй като при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов точно този сектор е "доста уязвим и слаб".

Преди да даде по-подробен коментар Орешарски поиска първо да чуе аргументите на опозицията.

Може би, смята той, критични бележки могат да имат политически сили, граждани и НПО-та, които не са допринесли за срива на системата за сигурност през изминалите четири години.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?