Лидерът на ДСБ Иван Костов:

Органите за защита на конкуренцията и потребителя не знаят защо са създадени

Не смяната на собствеността, а контролът и пазарът ще решат проблема с надписването на сметките

Иван Костов

Проблемът с цените на тока, заради които протестират гражданите, е в това, че фирмите в бранша заеха господстващо положение на пазара и започнаха да злоупотребяват. Това коментира пред Нова ТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Той обясни къде е заблудата на хората, че ако се смени собствеността в енергийните дружества, ще се реши въпросът с цените и припомни, че страната ни е ориентирана към пазарната икономика.

Функциониращата пазарна икономика се създава през създаването на предпоставки за частна собственост, каза лидерът на ДСБ и припомни, че не всички са били за това България да изпълни този основен критерий за членство в ЕС – да се създаде пазарна икономика.

"В структурата на собствеността на опериращите в енергетиката фирми има всякаква собственост – държавна – НЕК и БЕХ, общинска, частна българска собственост, има и частни инвестиции. Там има всичко. Проблемът е, че много от тези фирми са взели господстващо положение на пазара и са започнали да злоупотребяват", продължи Иван Костов.

Според него, контролът е лошо поставен.

"Когато се сблъскахме с протестите за горивата (през лятото на 2011 г. - бел. ред), преди тях стигнахме до извода и предложихме поправка в Закона за защита на конкуренцията", посочи той и допълни, че основното, което не е направено, е "тези органи, които трябва да защитават конкуренцията и потребителя, не знаят за какво са създадени".

"Те се вживяват в някакви други роли на квазиизпълнителна администрация, която дори изпълнява поръчки на монополистите", каза Костов и припомни, че "КЗК веднъж обяви, че има картел при горивата, после се отметна."

"Те не пазят пазара и потребителя, а се мислят за управленски органи. Във философията на създаването на тези органи има тежък порок, създаден по времето на Симеон Сакскобурггостски", каза още Костов.

Според него истинският контрол трябва да дойде като принудително въвеждане на правила с цел конкуренция. "Пазарът е този, който повишава качеството на услугата и регулира цената", добави лидерът на ДСБ.

"Предлагаме, ако има защита, тя да бъде за битовите домакинства. Останалите нека се сблъскат с пазара. Който се интересува да печели, да направи инвестиция", посочи Иван Костов и обясни, че по времето на НДСВ е била записана в договора на ЕРП възможността те да начисляват стойността на кражбите в нашите сметки.

"Как ще ги спрем тези кражби тогава? Тук има сменена логика – натоварват ни нас с поддръжката на мрежата и кражбите. Къде е техният стимул да подобряват качеството на услугата в такъв случай", попита той.

Основното за справянето с проблема, според Костов, е да бъде сменен съставът на всичките контролни и регулиращи органи. "КЗК остана същата от времето на Тройната коалиция, което означава, че не ѝ е даден друг политически курс, а тя се избира от Народното събрание. Тези хора всичките не могат да свършат никаква работа. Те трябва да си отидат. Не може със закон или с някакви мерки и съдебни дела всичко да бъде компенсирано, дори дезориентацията на контролния орган", каза Иван Костов.

За възможността Народното събрание да избира председател на ДКЕВР, лидерът на ДСБ коментира, че това са тежки парламентарни инструменти, които, според него, не гарантират нищо. "ДКЕВР е продължение на изпълнителната власт. Той сглобява сметки и осъществява контрол, според изпълнителната власт", смята съпредседателят на Синята коалиция.

"Как да се произвежда ток, когато газът се внася на такава скъпа цена? Има много по-фундаментални причини за покачването (на цените - бел. ред.), които няма как съдът да реши. Основното е, че това покачване спасява НЕК от фалит, тъй като е изразходвал 2 милиарда лева за АЕЦ "Белене", продължи с коментара Иван Костов.

"Белене" трябва да бъде спрян, защото е икономически неизгоден, заяви той. Според него в дъното на обвиненията стои диаметрално противоположно различие как да бъде решен проблемът в енергетиката.

Решението, което ние предложихме в нашата стратегия, беше енергийна ефективност за намаляването на потреблението, посочи той.

"Смяната на собствеността не промени с нищо ситуацията на пазара. Той се промени с това, че в България има инсталирани 12 000 мегавата мощност, а се консумират 7 000", подчерта лидерът на ДСБ Иван Костов.

Споделяне

Още от Бизнес