Демонстрация срещу присъда на спецсъда

Организатор на протеста срещу АСТА внесе цигара марихуана в парламента

Шефът на ПГ на ГЕРБ призова да го арестува

Представящ се за един от организаторите на протеста срещу споразумението за борба с фалшифицирането АСТА внесе в сряда в парламента цигара с марихуана и я размаха от трибуната в пленарната зала.

Това стана по време на изслушването на министрите на икономиката и културата Трайчо Трайков и Вежди Рашидов от общо четири комисии.

Радослав Тошков взе думата като представител на гражданското общество и в края на изказването си показа цигарата на депутатите в знак на протест срещу 8-месечната ефективна присъда, произнесена преди ден от спецсъда на подсъдим за притежание на по-малко от 1 грам марихуана.

"Ето един джойнт. Кой народен представител ще се застъпи за съдбата на това момче? Това е смешно, това е нищо! Никой ли няма да се застъпи за съдбата на това момче", провикна се Тошков от трибуната с апела осъденият на първа инстанция подсъдим в спецсъда да бъде помилван.

Първоначално призивът му бе репликиран единствено от председателя на икономическата комисия Мартин Димитров (СДС), който направи несполучлив опит да му вземе думата като му благодари за участието.

Последва и изказване на шефа на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който се възмути, че от трибуната се разпространяват лъжи, тъй като осъденият младеж бил обвинен не само за цигара марихуана, а и за помещение, в което отглеждал леката дрога.

"Това е като дето питали един пиян какво е пил и той казал - една бира. И какво – и шест ракии! Може ли от тука да се изнася невярна информация и да се говорят глупости. И аз не знам, би трябвало от такива хора също да се търси някаква отговорност – в парламента да внася марихуана, дрога. И казва – има ли демокрация в България... Е те това ако не е демокрация", възмути се Велчев.

Според текстове на Наказателния кодекс притежанието на марихуана се наказва със затвор до 6 години и глоба до 10 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?