Организатор на протестите за тока във Варна намушкан с нож

Пострадалият Иван Петров е в добро състояние, нападателят се издирва

Иван Петров. Снимка: БГНЕС

Един от организаторите на протестите срещу енергоразпределителните дружества във Варна бе намушкан с нож след края на поредната масова демонстрация в сряда вечерта, съобщават от МВР.

Бившият футболист на Спартак (Варна) и националния отбор Иван Петров е бил нападнат от неизвестен мъж около 21.00 часа, когато протестиращите вече се разотивали.

След инцидента Петров е вървял около 50 метра, след което е спрял кола, която го е откарала в болницата. Там раната му е обработена, а след това пострадалият е дал показания пред полицията.

"Нападението бе извършено след края на масовия протест снощи в града. В момента, когато се приближавах до личния си автомобил чух шумотевица зад мен, но реших, че някой бърза на някъде. За части от секундата почуствах удар в кръста. Успях да се обърна и видях човек, който бяха в обратна посока", коментира пред БГНЕС пострадалият.

По думите му очевидно става въпрос за провокация, макар че няма представа кой може да стои зад нападението.

"Признавам си, че в известна степен съм стреснат от случилото се, но искам да подчертая - битката продължава. Живот и здраве, ако до неделя ме пуснат от болницата аз ще бъде сред множеството и тогава ще бъдем поне 30 000", каза още Петров.

Протестът в четвъртък бе един от най-многолюдните, като според противоречиви данни в медиите в него са участвали между 2000 и 5000 души. Този път мотото на демонстрацията бе променено на по-общото "Протест за правото да бъдем граждани в собствената си държава".

За разлика от предния ден, не се стигна и до сблъсъци с полицията. Униформените отново бяха много, но вървяха успоредно със шествието и отношенията им с демонстрантите бяха коректни.

От варненската полиция обявиха, че не са регистрирани никакви сериозни инциденти по време на протеста, като уточниха, че Петров е бил повърхностно ранен много след края на демонстрацията.

Преди ден шефът на областаната дирекция на МВР в града Тодор Иванов безпрецедентно заяви, че всички местни полицаи покрепяли протестите, защото те били основателни. Той направи това изявление в опит да убеди медиите, че не е имало случай на полицейско насилие, от каквото се оплакаха демонстранти. Обвързването на служители на МВР са граждански и политически движения обаче е абсолютно забранено от закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?