Организаторът на убийството на Анна Политковска бе осъден на 11 години затвор

Дмитрий Павлюченков

Московският градски съд осъди на 11 години затвор бившия служител на вътрешното министерство Дмитрий Павлюченков, сочен за организатор на убийството на журналистката и правозащитничка Анна Политковска, предадоха руските информационни агенции.

Павлюченков, който се намираше под домашен арест, бе задържан в съдебната зала. Адвокатите му обявиха, че ще обжалват присъдата.

Съдът удовлетвори частично гражданския иск на близките на Политковска. Те поискаха обезщетение от 10 милиона рубли (близо 240 хил. евро), но съдът задължи Павлюченков да плати 3 милиона рубли (около 80 хил. евро). По-рано самият подсъдим бе обявил, че е съгласен с исканията на потърпевшите. В същото време адвокатите му настояваха компенсациите да бъдат разпределени между подзащитния им и останалите обвиняеми, делата на които още не са разгледани.

Прокурорът поиска за бившия служител от милицията 12 години затвор. Защитата настояваше за условна присъда. Адвокатите подчертаха, че Павлюченков е сключил споразумение със следствието, което е помогнало на правоохранителните органи. Освен това той бил инвалид и имал множество държавни награди. Адвокат Карен Нерсезян заяви, че "някои влиятелни лица" са получили условна присъда за по-тежки престъпления.

По време на съдебното заседание на подсъдимия му прилоша и бе извикана спешна помощ. След медицинска намеса съдията обяви, че състоянието на обвиняемия се оценява като удовлетворително и той може да участва в процеса. Адвокатите настояваха на отлагане на заседанието. Нерсеян заяви, че обвиняемият не е в състояние да каже последната си дума. "Два дни готвих моя довереник за този момент, а сега говоря с него, той не ме разбира. Не е в състояние, биха му успокоително", каза той.

В крайна сметка последната реч продължи пет минути. Павлюченков се извини на близките на Политковска и каза, че неговият случай трябва да бъде урок за тези, които искат да работят в органите на МВР. Подсъдимият добави, че подставени лица са искали и него да убият. "Провървя ми, останах жив", каза той.

Журналистката от опозиционния вестник "Новая газета" Анна Политковская беше застреляна пред дома си в Москва през есента на 2006 г. Пропагандната машина на властта в Кремъл се опита да изкара убийството като отмъщение на чеченските терористи, защото Политковская пишеше за чеченските събития и намесата на Русия в тях. Делото първоначално бе гледано през 2008-2009 г., но съдебните заседатели оправдаха обвиняемите. На това дело Павлюченков бе свидетел.

След силен обществен натиск вътре и извън Русия и съмненията, че именно от вътрешното министерство са поръчали акцията по "височайша заръка" заради острите критики на Политковска към властта, делото бе върнато за повторно разследване и обвиняеми при новия съдебен процес станаха братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови и ръководителят на криминална групировка Лом-Али Гайтукаев. За непоследствен извършител на убийството се счита Рустам Махмудов. Павлюченков седна на подсъдимата скамейка преди останалите, защото сключи споразумение със следствието.

Официален поръчител на убийството засега не се сочи, макар че според медийни публикации Павлюченков е посочил имената на поръчителите. Удобно за властта в Кремъл се сочат имената на чеченския лидер в опозиция Ахмад Закаев и на олигарха в изгнание Борис Березовски. И двамата живеят във Великобритания като политически емигранти и са противници на режима на Владимир Путин. Според разпространените от близките до Кремъл медии, поръчителят бил платил само на Павлюченков не по-малко от 150 хиляди долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят