Организации на БСП: Станишев спасява партията и държавата, искането на оставка е неморално

По стар обичай медийният отдел на БСП намери начин да "неутрализира" критиките срещу лидера на партията Сергей Станишев, като разпространи декларации от три партийни организации, които го обявяват за национален спасител.

Декларациите заваляха в сряда, след като към вътрешнопартийния бунт срещу лидера се присъединиха и негови доскорошни верни привърженици.

След загубата на евроизборите на 25 май, това е вторият път, когато "Позитано" 20 прибягва до "услугите" на местни партийни структури за спасяване на лидера.

Сега подкрепата си към Станишев са засвидетелствали социалистите от Пловдив и Видин, където председатели на областните структури са съответно шефът на парламента Михаил Миков и бизнесменът Георги Гергов. Третата декларация е от организацията в столичния квартал "Лозенец".

"Ще изпращаме всички декларации от страната, които се получат в Пресцентъра на БСП", обещават от "Позитано".

В декларацията от пловдивските социалисти се казва, че "БСП за пореден път се намира пред сериозно изпитание. Анализът на изборните резултати не трябва да се ограничава единствено в искането на оставка на националното ръководство и председателя на партията".

"Съгласни сме, че трябва да се поеме отговорност за резултатите, но трябва и да продължим напред, а за това се иска единство на партията. В името на единството нека проявим политическа зрялост, да загърбим вътрешнопартийните ежби и лидерските амбиции.

Категорично се разграничаваме от действията и говоренето на някои членове на Националния съвет и други политически лица в БСП, които умишлено насаждат недоверие към партията. Считаме, че те са загърбили или предпочели да забравят своята отговорност при вземането на решения", пишат още хората на Гергов в Пловдив.

Освен това те твърдят, че лидерът на левицата е съхранил държавността.

"Подкрепяме ръководството на БСП и председателя на партията в усилията му да отстоява принципите на левицата, да съхранява държавността и да носи отговорност за успешното представяне на партията на предстоящите парламентарни избори", допълват от БСП -Пловдив.

От организацията във Видин не назовават поименно Станишев, но пък стигат по-далеч от колегите.

"Членовете на БСП имат не само права, но и за задължения. Едно от тях е действията им да са съобразени с решенията на органите на партията, да се работи за нейния авторитет, а не да се злепоставя".

"Въпреки тези задължения някои се опитват да направят партията не само безсилна, но и да я поставят под своето "его”. Сбирки, декларации, кървави писма, медийни изяви и какво ли не. За нас социалистите това не е приемливо при наличието на Устав, Програма и легитимно избрани органи на нашата Социалистическа партия и забележете, гласувани от всички нас”, пише още в документа.

В него се казва също, че членовете на Областния съвет на БСП – Видин не приемат и отхвърлят всеки един опит за внасяне на смут, разрушаване на доверие и най-вече обслужване на лични и групови интереси. "Явно някои другари имат излишна енергия, но нека я влеят в изборната кампания в полза на нашата партия, а след това да си кажем многото неща и за тях и за нас. По делата ще се познаем, другари. Подкрепяме решенията на Националния съвет на Българската социалистическа партия и работим за тяхното изпълнение. Това е нашият достоен отговор”, завършва декларацията на видинските социалисти.

От БСП- Лозенец пък призовават да се сложи край на "разколническата дейност". Те визират сбирката на опозиционери на Станишев в къщата на Димитър Благоев, в понеделник. Столичните социалисти смятат, че не е морално именно сега да се иска оставката на лидера.

Споделяне

Още по темата

Още от България