Организации сезират ЕК за нарушаване на здравни права

Неправителствени организации обявиха в понеделник, че ще сезират Европейската комисия (ЕК) с колективна жалба за нарушаване здравните права на гражданите у нас. Инициативата е подета от пловдивските представителства на Асоциация "Активни потребители" и Фондация "Български център за джендър изследвания". Причина за иска е лимитирането на лекарските направления за преглед при специалист и изследвания.

Адвокат Константин Стефанов от "Активни потребители" заяви, че има “неравнопоставеност и дискриминация“. Сега един здравноосигурен може да получи направление, а друг не, при положение, че двамата са равнопоставени и имат равни права.

До месец двете организации ще са готови със събирането на подписите и жалбата ще бъде регистрирана, каза адвокат Милена Кадиева от Центъра за джендър изследвания. Тя допълни, че формулярите за присъединяване към колективната жалба ще бъдат разпространени в поликлиниките в Пловдив и гражданите, които се чувстват засегнати, ще могат да се включат.

Колективната жалба ще бъде внесена в генералния секретариат на ЕК и в едномесечен срок трябва да се получи отговор дали ще се образува съдебно производство срещу държавата. Европейските експерти ще извършват проверки у нас и ще поддържат връзка с Министерския съвет, за да се установи дали държавата ще съумее да се справи с проблема. Ако това не се случи, ЕК ще сезира съда в Люксембург. Ако се установят нарушения, на България ще бъдат наложени санкции“, обясни Кадиева.

Над 3 000 пациенти са се подписали срещу изчерпаните направления само в едно от ДКЦ-тата в Пловдив. Според Константин Стефанов липсата на направления е факт в 90% от пловдивските поликлиники.

Междувременно от друга неправителствена организация – Центъра за защита правата в здравеопазването - настояха за предоговаряне на оперативна програма

"Регионално развитие", която да бъде отворена за кандидатстване от всички лечебни заведения, независимо от формата на собственост. Оперативната програма предвижда схеми за финансиране на държавните и общинските болници, но не и на частните. Освен това държавните болници бяха определени от здравното министерство, с което не се позволи състезание на проекти в условията на конкуренция.

Според Стойчо Кацаров от центъра “финансирането само на 20 държавни болници, предварително посочени от МЗ, нарушава принципите за равни възможности и честна конкуренция и противоречи, както на Конституцията, така и на Лисабонския договор“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?