Организации ще съдят здравното министерство заради лимита за лечение на деца

Неправителствени организации започват дела срещу здравното министерство заради лимита на отпусканите от Фонда за лечение на деца средства. Това съобщи във вторник Йордан Петров от организацията "Спаси, дари на..." пред БНР.

Вече се събират подписи срещу ограничението от 180 хиляди лева на дете в рамките на календарна година. Формалният повод за протеста стана смъртта на шестмесечната Мерве, която се нуждаеше от спешна костно-мозъчна трансплантация в чужбина. Заради лимита се наложи родителите ѝ да набират средства от дарения, а момиченцето не дочака трансплантацията в италианска клиника.

“Завеждаме дело срещу здравното министерство в Комисията за защита от дискриминация, ще се опитаме да търсим и наказателна отговорност“, обясни Петров.

Родителите на засегнатите деца, тъй като те са хората, които могат да заведат такова дело, организираме ги с наши познати юристи, с които да се заведе дело директно срещу Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.

Петров цитира член 138 от Наказателния кодекс- “Който съзнателно не окаже помощ на лице, за което е длъжен да се грижи и което се намира в опасност за живота, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация“. “А държавата е длъжна по Конституция и по всякакви други закони да се грижи за децата на България“, заяви Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?