Организации сигнализираха за скандално назначение в дом за деца

Коалиция от над 150 неправителствени организации, занимаващи с проблемите на децата, поиска държавата да отмени скандално назначение в Дома за медико-социални грижи за деца ”Св. Иван Рилски” в София.

В резултат на конкурса за директор на дома е била избрана д-р Маргарита Джурелова, която вече е била на този пост до 2011 година. Неправителствените организации са обезпокоени, че по нейно време има няколко сериозни инцидента с деца. В един от случаите през 2003 година се стига до ампутиране на ръка на едно от децата, тъй като е било връзвано за леглото продължително време, а в друг случай - от 2011-та - дете с над 80% изгаряния и опасност за живота не е получило медицинска грижа в продължение на няколко дни.

В резултат на широката медийна и обществена реакция са били извършени проверки от Държавната агенция за закрила на детето и са събрани данни за лоша организация, липса на контрол и адекватна грижа за децата в дома. Изпратени са сигнали до Районната прокуратура за образуване на наказателно производство срещу д-р Джурелова в качеството ѝ на директор, както и са направени препоръки за уволнение.

“За нас подобно компрометирано назначение е в конфликт с поетите от правителството ангажименти да продължи процеса на деинституционализация в страната. Считаме, че цитираните инциденти и извършените проверки доказват, че д-р Джурелова не притежава необходимия опит, компетенции, лични и морални качества за продължаване на реформата в дома за деца и гарантиране качеството на грижа за всяко едно от настанените деца“, се казва в писмо на организациите до здравния министър Таня Андреева и до социалния министър Хасан Адемов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?