Организации в спор за “зелената точка” върху опаковките

Организации в спор за “зелената точка” върху опаковките

Лют спор за използването на екологичния знак “зелена точка”, който се слага върху опаковките на стоки, чиито производители участват в система за оползотворяване на амбалажа, се разгоря между три български организации, стана ясно в сряда.

От ЕкоБулПак и РЕПАК се оплакаха пред журналисти, че ЕКОПАК – първата лицензирана организация за оползотворяване на отпадъците от опаковки в България, която притежава изключителното право да ползва на наша територия знака на Проюръп “зелена точка”, не им дава подлиценз за употребата на маркировката и по този начин се опитва да наложи монопола си над нея.

Според Милен Димитров, прокурист на ЕкоБулПак, и Иван Михов, изпълнителен директор на РЕПАК, практиката на Проюръп е във всяка страна да има един изключителен лицензиант на "зелената точка", но той е длъжен да дава подлицензи на всяка друга организация, която пожелае и отговаря на изискванията на Проюръп.

Ние изпратихме писмо до централата на Проюръп в Брюксел с искане да получим такъв подлиценз, но оттам ни отговориха, че са го препратили на ЕКОПАК и оттам трябва да получим отговор, какъвто до момента нямаме, съобщи Димитров.

Получихме факса на организациите вчера в 15 ч, заяви за Mediapool Никола Дойчинов, прокурист на ЕКОПАК. Ще разгледаме въпроса с Проюръп и ще обсъдим как да процедираме в този случай, при който нямаме законово основание да дадем подлиценз на ЕкоБулПак и РЕПАК, каза той. В българския Закон за управление на отпадъците е записано, че всяка организация по оползотворяването на амбалажа трябва да има свой знак за стоките, чиито производители участват в събирането на опаковките им. Ако три сдружения имат една и съща маркировка, това на практика би било нарушение на нормативната ни уредба, коментира Дойчинов.

По повод изявлението на конкурентите, че във Франция, Германия, Австрия и Белгия има повече от една организация за оползотворяване на отпадъци, която ползва "зелената точка", Дойчинов каза, че му е известно предоставянето на подлицензи на Проюръп само в Австралия. Той допълни, че при всички положения ще има срещи с ЕкоБулПак и РЕПАК, за да се обсъди казусът.

На пресконференция, по-рано през деня, от ЕКОПАК от своя страна се оплакаха, че вносители на стоки със “зелена точка” не слагат българския ѝ аналог, за чието ползване трябва да имат сключен договор и да плащат съответната такса на огранизацията. Това е нарушение и ние ще търсим правата си по съдебен ред и ще поискаме от митниците въвеждане на специални мерки за граничен контрол, заяви Дойчинов, прокурист на ЕКОПАК.

Според нормативната уредба вносителите на стоки трябва да участват в организация за оползотворяване на отпадъците и да използват знака ѝ срещу съответната такса, ако не искат да плащат на хазната по-високите тарифи. Това че за територията на страната, от която идват стоките, фирмата производител е заплатила таксата за оползотворяване на отпадъците там, не я освобождава от задължението ѝ за България.

Споделяне

Още от Бизнес