Според наблюдателите на вота

Организационен хаос и многото застъпници затрудниха гласуването

Необяснимият организационен хаос, струпването на твърде много хора в едни и същи избирателни секции и големият брой застъпници, които на много места пречеха и агитираха гласуващите, вместо да им помагат да упражнят правото си на вот, белязаха президентските и местните избори.

 

Това е мнението на повечето наблюдатели на вота, изразени в неделя веднага след обявяването на предварителните изборни резултати.

 

"Голям брой оплаквания има за броя на застъпниците в избирателните секции. В нарушение на изборния закон на места имало по няколко застъпника на една партия вместо по един. В Сливен дори има сигнали, че застъпниците са толкова много, че пречат на изборния процес", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Диана Ковачева.

 

По думите ѝ са много оплакванията, че хората не знаят къде да гласуват и се лутат в търсене на секциите, което се дължи на слабата информационна кампания.

 

40 нарушения на изборния процес регистрира до обяд институт "Отворено общество", който прави проучване по поръчка на "Прозрачност без граници" . Наблюдава се концентрация на изборните нарушения в Югозападна България.

Наблюдението се състои на базата на национална представителна извадка в 134 секции. Нарушения са регистрирани в 29 секции или в 21.6 % от избирателните секции.

 

Социолозите Антоний Гълъбов и Антоний Тодоров също посочиха, че "очевидно информационната кампания на ЦИК не беше достатъчна".


По думите им още в началото на деня много хора са разбрали, че секциите им са на друго място, така че денят е започнал със стрес и объркване.

"После разбраха, че има два списъка и понякога името им не фигурира в единия, имаше случаи на неявяване на председателя на избирателната комисия, което не е само административен проблем, част от застъпниците агитираха в изборния ден", допълни още Гълъбов.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2011

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?