Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди атаката със зарин в Сирия

Проби от жертви в Хан Шейхун сочат за "зарин или подобно вещество"

Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди атаката със зарин в Сирия

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обяви, че в сирийската провинция Идлиб безспорно е бил използван газ зарин или подобно вещество при предполагаемото химическо нападение в началото на април, предаде Франс прес.

Анализираните в четири лаборатории проби, взети от десет жертви на атаката, извършена в град Хан Шейхун, при която на 4 април загинаха 87 души, сред които десетки деца, "сочат за експлозия на газ зарин или подобно вещество", заяви директорът на базираната в Хага организация Ахмет Юзюмджю. По думите му резултатите от анализите са "неоспорими".

Междувременно руската агенция Регнум съобщи, че Русия е представила на ОЗХО свидетелства, че предполагаемия инцидент с бойни отровни вещества в сирийската провинция Идлиб е имал постановъчен характер.

Според агенцията по време на заседанието на изпълнителния съвет на ОЗХО началникът на отдела на МВнР на Русия по въпросите за контрола и неразпространените на оръжието Михаил Улянов е показал снимки от Хан Шейхун, съдейки по които „има несъвпадения“ в предполагаемата версия за използване на химическо оръжие. 

Основният довод на руснаците е, че на снимките се виждало, че пострадалите при атаката деца имали разширени заници, докато при излагане на зарин те би трябвало да се свиват.

Атаката в провинция Идлиб предизвика ново сериозно напрежение между САЩ и Русия, след като американският президент Доналд Тръмп започна въздушна офанзива срещу цели в Сирия. Русия пък наложи осмо поредно вето над декларация на Съвета за сигурност на ООН, защитавайки сирийския президент Башар Асад.

Според Москва химическата атака в провинция Идлиб е "добре замислена провокация", която е използвана от администрацията на Тръмп, за да атакува Асад, което пък е от полза на джихадистите в Сирия. Самият американски президент на няколко пъти нарече сирийския си колега "касапин", призовавайки продължилата 6 години гражданска война в Сирия да бъде прекратена.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?