Организацията за забрана на химическите оръжия ще заседава заради случая "Скрипал"

Сн. ЕПА/БГНЕС
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще заседава утре, за да обсъди обвиненията на Великобритания, че Русия е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи Франс прес.
 
Председателят на Изпълнителния съвет на ОЗХО е получил искане от постоянния представител на Русия за свикване на извънредно заседание "във връзка с инцидента в Солсбъри", английския град, където бяха намерени в безсъзнание Скрипал и дъщеря му Юлия.
 
Заседанието ще започне в 10 ч. местно време (11 ч. българско) в централата на ОЗХО в Хага.
Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени на 4 март с невротоксично вещество, което според британските власти произхожда от съветска химическа програма.
 
Лондон смята, че отговорността на Москва за това отравяне е "единственото правдоподобно обяснение" въпреки многократните отричания на Русия.
 
Вчера руският външен министър Сергей Лавров намекна, че е възможно зад отравянето да стои Лондон, за да отклони вниманието от Брекзита.
 
Постоянният представител на Русия в ОЗХО Александър Шулгин поиска заседание на организацията "за обсъждане на твърденията за неспазване на Конвенцията от една страна членка срещу друга страна членка във връзка с инцидента в Солсбъри".
 
"Искаме тази точка от дневния ред или част от нея да се обсъди от Съвета на закрито заседание", се казва в писмо на Шулгин с дата 29 март.
 
На 22 март британското правосъдие разреши да се вземат кръвни проби от Сергей Скрипал и дъщеря му, за да може ОЗХО да направи собствен анализ на използваното при отравянето вещество, което според Лондон е от групата "Новичок".
 
Отравянето в Солсбъри предизвика една от най-тежките дипломатически кризи между Русия и Запада за последните години.
 
Великобритания и съюзниците ѝ, главно от ЕС и НАТО, експулсираха общо над 150 руски дипломати. Русия отвърна с експулсиране на същия брой дипломати от тези държави. Освен това Москва поиска от Лондон да намали дипломатическия си персонал в Русия с повече от 50 души, за да се постигне равен брой служители в дипломатическите мисии в двете страни.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?