Организирана престъпност прави България подходяща за проникване на терористи

"Знаем, че в България има добре действаща организирана престъпност и това, взето заедно с опитите за внедряване на крайни ислямисти сред етническите турци, прави страната ви подходяща за проникване на терористи от Изток".

Това заяви в четвъртък пред БНР британският експерт по сигурността Кристофър Руейн от института "Ексклузив анализис", който изчисляват риска от тероризъм в над сто страни по света.

Според него терористичният риск в Европа значително нараства и най-уязвими в това отношение са Великобритания, Франция, Испания и България

Във връзка с последните разследвания за опити на ИРА за пере пари в България, Кристофър Руейн посочи, че към този момент е известно само, че "няколко бизнесмени, за които се твърди, че са свързани с ИРА, са били наскоро за 5 дни в София".

Според експерта е възможно България да е снабдявала ИРА с оръжие или страната да е използвана за пране на пари. "Вероятно става дума за отношения, които са изграждани дълго време, а не просто за еднократна сделка", посочи Руейн. Той обясни, че това не би било нещо "необичайно, защото ирландските сепаратисти разполагат с много добре развита мрежа. Например със сигурност се знае, че през годините те са се снабдявали с оръжие от Централна и Източна Европа, но е трудно да се каже дали в случая въпросните бизнесмени са работили в тази посока или, да кажем, в посока на някакви валутни операции", каза Руейн.

Помолен да обясни какви са терористичните рискове за България, където различните малцинства живеят в мир и няма конфликти, Кр.Руейн отговори:

"На нас винаги ни се иска да говорим за цветната дъга, където всички живеят заедно и мирно. Но това може и да е подвеждащо, защото във всяка етническа група съществува потенциал за отцепване. Именно тези малки сепаратисти са подходящата почва за установяване на чужди екстремисти. Всъщност обикновените хора от етноса са маска, зад която се крие истинската опасност. Ето защо ислямските фундаменталисти действат успешно в страни, където има установено някакво ислямско малцинство, още повече, че вие сте членове на НАТО, скоро ще разположите на своята територия бази на алианса, имате и военни контингенти в Афганистан и в Ирак, и всичко това, взето заедно, ви прави подходяща цел за екстремистите".

По думите му, след 11 септември 2001 г. възможностите за действие на ислямските фундаменталисти са значително спаднали, включително и поради войната в Ирак, където бяха неутрализирани много потенциални терористи.

"В течение на времето обаче някои групировки се съвземат и като прибавим тяхното сътрудничество с местни образувания, което доскоро не беше факт, опасността за Европа значително нараства. Най-уязвими в това отношение са Великобритания, Франция, Испания и България. Въпреки че в последните 5 години ЕТА и ИРА значително намалиха атаките си, то това съвсем не означава, че са намалели техните възможности. Очакваме в близките 12 месеци да има терористична операция срещу Съединените щати или Великобритания, но не и в познатите ни ужасяващи мащаби, прогнозира британският експерт.

Споделяне

Още от България