Организираната престъпност е помогнала на Путин да завладее Крим

Организираната престъпност е помогнала на Путин да завладее Крим

"Той е идеалната марионетка, защото поради миналото си може да бъде шантажиран", пише германският "Дер Шпигел" за министър-председателя на Крим Сергей Аксьонов. Журналистите са стигнали до този извод след проучване на неговото "24-странично досие", с което редакцията разполага.

 

"Документът е написан на руски и източникът му заслужава доверие", съобщава авторът на статията. В досието се говори за "машинации" като "купуване на оръжие от татарския лидер" и даже се цитират адреси и други най-малки подробности от сделките. Изброяват се покушенията срещу него– например засадата направена от бандата на "гърците" през 1996 г. и опитът за взривяване на новоиздигнатия кримски премиер през 2001 г.

 

Освен това документът позволява да се надникне в неговата "обширна търговска империя", твърди изданието. Имената, адресите и реквизитите на фирмите му, някои от които регистрирани на имената на роднини, заемат девет страници. Сред активите му са стъкларски завод, строителна фирма, вестник, симферополски интернет-портал, няколко организации, работещи с недвижими имоти и бар "Алкатрас".

 

"Доскоро е бил забележителен преди всичко с това, че без всякакви угризения на съвестта е умножавал личното си богатство", а "в мафиотските кръгове е бил известен с прякора Гоблин" и "се е смятал...за специалист по мръсната работа", пише "Дер Шпигел", цитирайки досието на Аксьонов, като отбелязва, че самият не признава връзки с организираната престъпност.

 

Американското издание "Дейл бийст" също развива тезата, че организираната престъпност е помогнала на Путин да завземе Крим и е възможно да му открие пътя за превземане на други части от Украйна.

 

"Разговарях с няколко млади проруски агитатори, облечени в черно, на КПП, създадено от тях в околностите на Донецк, когато недалеч от мен спря лъскав черен Мерцедес. Няколко мъже от групата отидоха към него и вкараха глави през отворената врата", пише репортер на изданието. "Никой не пожела да каже кой беше в колата, нито поиска да повтори думите му". Журналистът не е могъл да определи кой е "босът" в колата, нито да разбере указанията му, но сцената много му напомняла за гангстерските филми.

 

Подобни сцени се случват все по-често в тази спорна част на Украйна близо до руската граница. "Босовете започват да се появяват в периферията на протестите – те са на средна възраст, по-възрастни и по-добре облечени от младите мъже, които са в авангарда на протестите", казва графичният дизайнер Диана Берг, 34-годишна.

 

Агитацията в подкрепа на Русия вече става по-фокусирана, се посочва в репортажа.

 

Много привърженици на проевропейското правителство в Киев смятат, че тези "босове" може да са провокатори от руската Федерална служба за сигурност или от спецчастите. Но Берг, която бе сред организаторите на проукраинския митинг миналата седмица (където проруските здравеняци раниха смъртно с нож един студент), е на мнение, че има друго и по-страшно обяснение – зловещата ръка на организираната престъпност.

 

Представител на прокуратурата, пожелал да не бъде назован, също вижда дългата ръка на организираната престъпност и по-специално на група, свързана със сваления президент Виктор Янукович, който по-рано е бил губернатор на Донцек.

 

Вече видяхме как организираната престъпност работи ръка за ръка с руснаците в Крим, казва той. Премиерът на Крим Сергей Аксьонов и партньорите му – руски сепаратисти, имат общо тъмно минало, свързано с политика, рушветчийство и изнудване. Те помогнаха Крим да премине към Русия.

 

Трите региона, които са най-известни с тесните си връзки с гангстери, олигарси и политици – Крим, Донецк и Одеса – най-силно се съпротивляваха на Евромайдана, пише "Дейли бийст" и допълва, че сега същите тези райони са в авангарда на проруските ответна битка с новите национални лидери на Украйна.

 

Анализатори съветват вътрешнополитическата ситуация в Украйна да се разглежда през призмата на тясната дружба между политици, мафиоти и "червени директори" (управляващи, които са станали бизнесмени). "Червените директори" също си имат протежета – хора от типа на милиардера Дмитрий Фирташ, арестуван от австрийските власти, който има общи бизнес проекти с милиардера Аркадий Ротенберг и брат му Борис.

 

В Крим "всички равнища на правителството бяха криминализирани", свидетелства Виктор Шемчук, който е бил дългогодишен главен прокурор там.

 

В статията са цитирани грами на американски дипломати от март 2006 г., изтекли в WikiLeaks. "Партията на регионите" е наречена "пристан за гангстери и олигарси, базирани в Донецк".

 

Сегашните украински управляващи твърдят, че докато Янукович е бил президент, са похитени златни запаси на стойност 20 млрд. и са изчезнали 37 млрд. долара, взети като кредит. САЩ са изпратили в Киев експерти, които да помогнат на временното правителство да си върне тези средства.

 

В статията се посочва, че следите на много финансови престъпления най-вероятно водят към Москва. През декември 2008 г. Фирташ е признал на среща с американския посланик Тейлър, че е влязъл в енергийния бизнес чрез съдействието на "криминалния авторитет" Семьон Могилевич, който, по думите на Фирташ, е сътрудничил с кремълските лидери.

 

Фирташ е казал на посланика: когато правителството не е способно да управлява ефективно, страната се управлява от "законите на улицата".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят