Организираната престъпност хвърля сянка над присъединяването на България към ЕС

“Организираната престъпност хвърля сянка над присъединяването на България към ЕС”, пише в сряда британският вестник “Файненшъл таймс”, който се позовава на критиките на двама експерти, изпратени от Брюксел да проверят дали действително България взима мерки срещу организираната престъпност и корупцията.

Единият от експертите - германският следовател Клаус Янсен, определя като "пълен хаос"  усилията за овладяване на организираната престъпност. Според него престъпните босове и трафикантите на хора се разхождат необезпокоявани.

В своя доклад до Европейската комисия другият експерт - германската съдийка Сузет Шустер - посочва, че съществува "явен непотизъм" при назначаването на съдиите, а реформите в правосъдието са "хаотични".

Двамата експерти са обрисували мрачна картина за ситуацията, която се разминава с някои официални изявления, правени в Брюксел и други европейски столици, които целят подготвянето на европейското обществено мнение за приемането на България на 1 януари 2007 г., пише “Файненшъл таймс”. 

Макар че еврокомисарят по разширяването Оли Рен предупреди България да ускори съдебната реформа, неговият най-високопоставен служител Майкъл Лий, шеф на дирекция “Разширяване” в Европейската комисия, заяви вчера пред агенция Блумбърг, че страната е извършила “огромен напредък”. Това мнение впоследствие бе повторено от британския вътрешен министър Чарлз Кларк.

В сряда Оли Рен ще се изправи пред трудни въпроси от страна на евродепутати в Европейския парламент, пише вестникът.

Критиците на бързото разширяване на ЕС, водени от Франция, най-вероятно ще цитират българския случай след месец, когато външните министри на ЕС ще дискутират ограничаване на бъдещото разширяване на съюза, посочва “Файненшъл таймс”.

Германският следовател Янсен изразил пред вестника притесненията си, че ако европейските полицейски органи споделят с България чувствителна информация, тя ще попада в ръцете на организираната престъпност.

Освен това според него българските власти проявяват слаб интерес към овладяването на трафика на хора, пише “Файненшъл таймс”.

Неговите опити да разкрие истината за борбата с престъпността често са били осуетявани.

“Те смятаха, че при всички случаи ще влязат в ЕС и аз се натъкнах на поведение “целуни ми задника”, разказва Янсен.

“Когато се опитвах да се добера до подробности, те казваха, че разкриването им е в нарушение националните интереси”, добавя германският следовател пред “Файненшъл таймс”.

По думите му ЕС е направил сериозна грешка през декември 2004 г., когато е гарантирал, че България може да се присъедини през 2007 г. или най-късно през 2008 г., ако не успее да изпълни необходимите реформи.

Няма никакъв възможен натиск, който може да им се окаже, казва още Янсен.

Вестникът припомня, че Румъния, която също се надява да се присъедини към ЕС следващата година, в момента е сочена от Брюксел като показваща по- сериозни усилия в сравнение с България при справянето с престъпността.

Янсен казва, че българската полиция не е успяла да използва пълноценно законовите промени, въведени под натиска на Брюксел, за да преследва престъпните босове и корумпираните политици.

Българските власти, казва той, показват слаб интерес към проблема с трафика на хора. “Жени са продадени в германски бардаци, но те казват, че това не е проблем. Те казват, че българските жени са така или иначе проститутки”, допълва Янсен.

Неговият доклад представя детайлна картина за законността и реда в страна, в която през последните години 60-70 поръчкови убийства бяха извършени посред бял ден в София, според данни на Европейската комисия.

Макар че съветници на Оли Рен все още могат да препоръчат в окончателния доклад на 16 май България да бъде наказана за немарливия си подход и да бъде накарана да чака до 2008 г., в Брюксел има мнения, че това ще е контрапродуктивно.

Отлагането на членството с една година трябва да бъде одобрено единодушно от всички 25 страни членки, което е твърде невероятен сценарий, като се има предвид, че държави като Великобритания и Полша настояват България и Румъния да се присъединят през следващата година, както е планирано.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков вчера защити водената от социалистите правителствена коалиция в постиженията ѝ в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

“Ние осъществихме значителен напредък в борбата с трафика на жени и дрога, в последно време разбихме седем организирани престъпни групи, занимаващи се с такива дейности”, заявява Петков пред “Файненшъл таймс”.

Цитирана е и Меглена Кунева, министър по европейските въпроси, която казва, че е грешно да се очакват “чудодейни резултати” преди финалния доклад на ЕК на 16 май.

Ние не подценяваме никой от сигналите, идващи от Брюксел, но партньорските проверки са само един от източниците на информация, които ЕК ще вземе предвид, е казала Кунева пред “Файненшъл таймс”. 

Споделяне

Още по темата

Още от България