Организирането на евровот плюс референдум нямало да затрудни ЦИК според шефката й

Организирането на евровот плюс референдум нямало да затрудни ЦИК според шефката й

Ако могат да се спазят сроковете за решение за произвеждане на референдум по изборни въпроси и те бъдат насрочени заедно с вота за Европейски парламента на 25 май, това не би затруднило Централната избирателна комисия (ЦИК) да ги организира заедно. Това заяви председателят на новата ЦИК Ивилина Алексиева пред Дарик радио в събота.

Тя посочи, е в момента ГРАО проверява подписката на над 500 000 души, искащи референдум за изборна реформа, а Народното събрание има срок до 10 юни да се произнесе. В същото време парламентът още не се е произнесъл по предложението на президента Росен Плевнелиев за свикване на национално допитване по три въпроса - мажоритарен избор на част от депутатите, електронно и задължително гласуване.

Алексиева обеща сериозен контрол върху отпечатването, доставката и съхранението на изборните книжа и бюлетините.

По думите ѝ предвиденото в закона експериментално машинно гласуване следва да бъде в секционни избирателни комисии близо до София, за да може ЦИК да следи и контролира процеса.

Алексиева заяви още, че няма да се дават пари на калпак по повод т.нар. медийни пакети, които предвиждат по 40 000 лв. за медийната кампания на партиите, които не получават държавна субсидия. ЦИК ще плаща на медиите, няма да дава пари на политическите субекти, каза още тя.

Скоро ще има среща с представители на Външно министерство, за да открият разяснителна кампания сред българите зад граница, за да са наясно с новите правила за разкриване на секции в чужбина, каза още Алексиева.

„Има възможност българските общности в чужбина да предлагат на дипломатическия и консулски представител къде да бъдат избирателни секции, както и самият дипломатически представител може сам да предложи след негови наблюдения къде да се отвори нова секция", посочи шефката на ЦИК.

Споделяне

Още от България