Организираното от "Юлен" АД парти над Банско нарушава плана на парк "Пирин"

Предвиденото за 31 март парти с участието на френския диджей Боб Синклер в местността Бъндеришка поляна край Банско нарушава плана за управление на Национален парк "Пирин" и наредбите за допустим шум в околната среда, твърдят природозащитници от коалиция "За да остане природа в България". Според обявената информация гостуването на известния изпълнител се организира от фирма "Юлен" АД (концесионера на ски зоната) и Община Банско.


"Предвиденото събитие е поредният пример за това как не се спазва плана за управление на национален парк Пирин", каза Петко Цветков от гражданска коалиция "За да остане природа в България", цитиран от "Дневник“. Той обясни, че според действащия план за управление на националния парк е забранено извършването на каквито и да било дейности, които са източник на шумово замърсяване, създаващо пречки за пълноценен отдих или нарушаващо нормалните условия в местообитанията на животинските видове, населяващи територията на парка. По думите му провеждането на това събитие ще наруши спокойствието на туристите и ще повлияе негативно върху някои от животинските видове, които се намират в размножителен период.

Според Цветков партито ще наруши и наредба за показателите за шум в околната среда, публикувана в Държавен вестник през юни 2006 г. Според изискванията в нея в зони за обществен и индивидуален отдих допустимите норми за шум през деня са максимум 45 децибела, което отговаря на нормален разговор между двама души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?