Организираното от "Юлен" АД парти над Банско нарушава плана на парк "Пирин"

Предвиденото за 31 март парти с участието на френския диджей Боб Синклер в местността Бъндеришка поляна край Банско нарушава плана за управление на Национален парк "Пирин" и наредбите за допустим шум в околната среда, твърдят природозащитници от коалиция "За да остане природа в България". Според обявената информация гостуването на известния изпълнител се организира от фирма "Юлен" АД (концесионера на ски зоната) и Община Банско.


"Предвиденото събитие е поредният пример за това как не се спазва плана за управление на национален парк Пирин", каза Петко Цветков от гражданска коалиция "За да остане природа в България", цитиран от "Дневник“. Той обясни, че според действащия план за управление на националния парк е забранено извършването на каквито и да било дейности, които са източник на шумово замърсяване, създаващо пречки за пълноценен отдих или нарушаващо нормалните условия в местообитанията на животинските видове, населяващи територията на парка. По думите му провеждането на това събитие ще наруши спокойствието на туристите и ще повлияе негативно върху някои от животинските видове, които се намират в размножителен период.

Според Цветков партито ще наруши и наредба за показателите за шум в околната среда, публикувана в Държавен вестник през юни 2006 г. Според изискванията в нея в зони за обществен и индивидуален отдих допустимите норми за шум през деня са максимум 45 децибела, което отговаря на нормален разговор между двама души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?