Орхан Памук: Икономическият взрив угаси вълнението по Европа

Орхан Памук: Икономическият взрив угаси вълнението по Европа

Икономическият взрив угаси вълнението по Европа, казва турският писател Орхан Памук, носител на Нобелова награда за литература, в интервю за испанското списание "Ел Паис", цитирано от БТА.

 

"Вече не плача, че не напредваме към Европа. Европа продължава да бъде сън за богатата класа, но икономическият взрив угаси вълнението по Европа", казва в интервюто Памук. Думите му са в отговор на въпрос за отношението на турците към Европа.

 

"Сърцата на хората в Турция, особено на онези, които вярваха в обединението с Европа, са наранени. Първо изявленията на Меркел (германският канцлер Ангела Меркел, бел ред.) и Никола Саркози (отиващият си френски президент), после икономическата криза и фактът, че Турция остана незасегната от финансовата криза през 2008 г., направиха трудно осъществяването на европейската перспектива на Турция", продължава Памук.

 

По думите на романиста в момента в Турция безпокойствата произхождат от две неща - от намаляването на влиянието на военните и кюрдския проблем.

 

"Аз мисля, че най-важният проблем е кюрдският. Правителството не знае как да подходи с търпимост и по мек начин към решаването на този проблем, като продължава да използва

стари методи, за да го реши", казва Памук.

 

Писателят говори в интервюто и за заможната класа в Турция, като изтъква, че тя не е само в Истанбул, а има и такава, която идва от Анадола.

 

"Вече има една нова буржоазна класа, която дойде от Анадола, силно привързана е към религиозните ценности и подкрепя ПСР (управляващата Партия на справедливостта и развитието). Истанбулската буржоазия се чувства некомфортно от това", казва той.

 

"Но нека не забравяме, че през последните 10 години и именно с това правителство Турция стана по-богата. Истанбул и неговата буржоазия също. Тази буржоазия в продължение на много години използва прозападната ориентация за забогатяване и тази нова ситуация сега малко ги дразни", заключава Орхан Памук.

Споделяне

Още от Балкани