Орлин Горанов се извини за антисемитския цитат в ефира на БНТ

Ставало дума за "огромна неволна грешка"

Орлин Горанов се извини за антисемитския цитат в ефира на БНТ

Водещият на предаването "Последният печели" на БНТ Орлин Горанов се извини в ефир на еврейската общност, след като бе обвинен в реч на омразата заради цитиране на антисемитско изказване.

Недоволството бе предизвикано от предаването, което е било излъчено в сряда и вече е свалено от сайта на БНТ. Тогава водещият задава въпрос: "Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва против евреите?"

След като участник дава отговор "Боби Фишер", водещият цитира изказване, което се приписва на шахматиста: "Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! ( тук Горанов вложи особено чувство, б. р.) Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите".

В четвъртък в началото на предаването Горанов се извини за станалото и призна: "У зрителите остава заблудата, че по някакъв начин аз Орлин Горанов и предаването се асоциираме с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото".

Той обяви, че екипът на предаването осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен цитатът. Водещият посочи, че целият екип на "Последният печели" е санкциониран, а редакторският екип, отговорен за въпросите в епизода, е освободен.

В края на 2019 г. Европейският съд за правата на човека в Страсбург се произнесе, че изказвания, отричащи Холокоста, не могат да се ползват от защитата на свободата на словото.

"В нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите", каза още Горанов.

Водещият каза още, че екипът на предаването осъжда езика на омразата и всички форми на антисемитизъм и ксенофобия.

Продуцентът на предаването, което е външна продукция, също се извини.

"Първо, че е грешка, огромна грешка е и дължим извинение на всички засегнати страни. Искам да подчертая, че екипът на предаването цитира интервю, което е дадено преди повече от 20 години от Боби Фишър. Не казвам, че сме прави да го цитираме това нещо. Просто съвсем неволно като информация редакторът, който е бил на смяна, цитира въпросния човек. И в момента това мина и никой не си даде сметка, че е грешно", каза Николай Пухалев.

"Екипът на предаването, както и Орлин Горанов, по никакъв начин не желае, нито е искало да обиди някой. Орлин Горанов просто цитира информация, която му е подадена като готово интервю, което е взето от интернет", добави Пухлев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?