В най-масовия след анти-АСТА протест

Орлов мост под блокада заради поправките в Закона за горите

Арести за седящи на платното или прегръщащи служителите на реда младежи

Снимка: Сергей Антонов, OFFNews.bg

Във времето, в което единствено надвисналата заплаха от полукриминализиране на свободното сваляне от интернет с международното споразумение АСТА и влязлата в сила забрана за пушене на закрити обществени места успяха да ангажират гражданската съвест на масовия българин, няколкостотин младежи импровизирано блокираха за над час Орлов мост в София в сряда вечерта. Те протестираха срещу приемането на новия Закон за горите, позволяващ много по-лесно и евтино унищожаване на дивата природа.

В рамките на не повече от 3 часа в края на работния ден в сряда демонстрантите се организираха в социалната мрежа "Фейсбук" за най-масовия протест след зимното шествие срещу АСТА. Без предварителна подготовка и реклама. Без провокации и така любимите на МВР "противообществени прояви" (като изключим един размазан розов сладолед по униформата на нервен служител на реда).

Началото бе поставено малко след 19.30 часа, когато непрекъснато прииждащите групи от "фенове" на шефа на ски-федерацията и запален лобист за изсичането на природни паркове Цеко Минев започнаха да "маневрират" по платното на кръстовището между булевардите "Цариградско шосе" и "Евлоги Георгиев", докато накрая не прекъснаха тотално усиления трафик. Масовата акция първоначално стъписа изпратените малцина униформени, но силовото ведомство реагира бързо и веднага изпрати подкрепление от десетки патрулки, конни полицаи и тежко екипирани служители на отряда за борба с безредиците.

Широко отразеният в медиите рожден ден на премиера също бе уважен от протестиращите с възгласи: "Бойко Борисов - педерас*!", които впоследствие коректно преминаха в ироничните, но доста по-културни напеви: "Happy birthday, Бойко!"

Около 20.30 часа познатата за последните 2-3 години усърдност в работата на полицията успя да се отблагодари на органите и те разкъсаха блокадата. В устрема си да защити интереса на обществото, униформен моторист дори започна да форсира возилото си в средата на тълпата, изпращайки недвусмислени сигнали за трудно удържимата си "симпатия" към общата кауза. Въпреки усилията му обаче, голяма част от участниците във флаш-моба насядаха на платното, оставяйки около себе си множество велосипеди.

Въпреки изцяло мирния протест, протичащ без обичайните за такива прояви закачки със сексуален привкус с полицията, блюстителите на реда решиха да придърпат някои от демонстрантите заради доста популярното "неспазване на полицейско разпореждане". Сред тях бе и журналистът Иван Бедров, който все пак успя да се измъкне от арест, използвайки моментното колебание на полицаите, предизвикано от информацията за същността на професията му.

Общуването между униформени и протестиращи продължи с доста изненадващото решение на няколко момичета от тълпата да започнат да ги прегръщат с романтичното обяснение, че ги обичат. Предвид традиционните за работата им сочни псувни и валящи отвсякъде плюнки, камъни и други неприятни за съприкосновение предмети, призваните да служат на обществото видимо изглеждаха доста объркани. Някои дори реагираха с явна погнуса, рязко напускайки кордона си в опит да се отскубнат от близкия контакт с девойките.

Демонстрантите не пропуснаха да запеят "Хубава си, моя горо" и националния химн, които бяха разнообразени от станалите емблема на протестите срещу приемането на новия Закон за горите рефрени: "Искаме природа, не искаме бетон!", "Долу Цеко от Алеко!" и "Всеки ден ще е така до победата!" Полицаите пък редовно бяха призовавани да сдържат естествените си за подобни ситуации рефлекси с масови възгласи: "Без агресия!" Те отвърнаха с предупреждения за арести.

В крайна сметка общо около двайсетина протестиращи бяха прибрани за неподчинение, без обаче да се стига до изстъпления и неконтролируемо използване на палки, щитове и кубинки. След освобождаването на Орлов мост около 21.00 часа, по-голямата част от демонстрантите се отправи към Попа, където вече, без да задръства трафика, постоя още около 30-40 минути. До нови арести не се стигна.

Демонстрациите продължават в четвъртък с персонален призив към президента Росен Плевнелиев да наложи вето на скандалния закон.

В четвъртък сутринта от МВР уточниха пред Mediapool, че по време на протеста са били задържани общо 14 души. Те са били глобени за неизпълнение на полицейско разпореждане и са освободени още същата вечер. Демонстрантите няма да бъдат изправяни пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?