Орязани дивиденти на "Шел" за пръв път от 80 години

Орязани дивиденти на "Шел" за пръв път от 80 години

"Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) намали дивидента си за първи път от 80 години и замрази следващия транш от програмата си за обратно изкупуване на акции след срива на петролното търсене заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс в четвъртък.

Като се има предвид продължаващото влошаване на макроикономическите перспективи и значителната средносрочна и дългосрочна несигурност, предприемаме допълнителни предпазни мерки за укрепване на устойчивостта си, посочи главният изпълнителен директор на компанията Бен ван Бюрден в изявление.

За първото тримесечие "Шел" намалява дивидента си от 47 цента за акция на 16 цента.

Петролният гигант се гордее, че не е орязвал дивидента си от Втората световна война и не е правил това даже при големите сътресения през 80-те.

Чистата печалба на "Шел за първото тримесечие", която се разпределя на акционерите, обаче е спаднала с 46 процента на годишна база до 2.9 млрд. долара. Реално за същата сума е била печалбата на компанията и за четвъртото тримесечие на 2019 г., но днес тя е свила дейността в рафинериите си с до 40 процента в отговор на спада на търсенето.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?