Орязва се студентският прием в икономическите специалности

МОН подготвя списък с приоритетни и защитени специалности, които ще бъдат по-добре финансирани

Орязва се студентският прием в икономическите специалности

С новия Закон за висшето образование ще се определят приоритетни и защитени специалности във висшите учебни заведения, а приемът в специалностите, където има насищане с кадри, ще бъде орязан. Приоритетни направления, според всички проучвания за нуждите на пазара на труда, са инженерните  и природните науки, математиката, информационно-комуникационните технологии, педагогиката и аграрните науки. Още през следващата година пък ще бъде редуциран приемът в най-масовите направления “Икономика“ и “Администрация и бизнес управление“.

Това обявиха във вторник вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева и ресорният зам.-министър проф. Николай Денков по повод приетите окончателно миналата седмица промени в Закона за висшето образоване.

До две седмици просветното министерство ще оповести списъка с конкретните специалности за обществено обсъждане, като целта е да бъдат приети от кабинета до края на март, за да бъдат отразени при подготовката на приема в университетите за следващата учебна година. 

“Разписването на приоритетни специалности отразява както демографската криза, така и диспропорциите между подготвяните от ВУЗ-овете кадри и нуждите на пазара на труда. В момента една трета от студентите завършват икономика и администрация и управление, докато дефицитите на пазара на труда са по-скоро за специалисти по инженерни науки и информационни технологии", коментира Кунева.

“Крайно време е университетите да спрат да произвеждат кадри, които не намират реализация и да държат студенти, само за да реализират приходи“, допълни тя.

Зам.-министър Денков допълни, че редуцирането на някои от масовите специалности се налага и заради демографската криза. Тази година училище ще завършат 4000 души по-малко. “Невъзможно е бройките за приема при това положение да стоят същите“, посочи той.
Той съобщи, че освен с приоритетните специалности ще има и втори списък – на защитените специалности. Става въпрос за не масови специалности, които обаче произвеждат необходими за пазара на труда професионалисти и които не могат да се преквалифицират в друга специалност. Такива са например ядрените специалисти или японистите. Техният списък ще бъде обсъден с останалите министерства и работодателите.

С приетите законови промени финансирането на висшите училища вече ще е на база качество, като приоритетните и качествени специалности ще получават по-добро финансиране. През 2017 година 40% от субсидията ще отива за качествените специалности при 25% сега, а през 2020 година ще достигне 60%.

Финансирането на университетите ще се прави по четири критерия - оценката по програмната акредитация, комплексната оценка за научната дейност, пазарната оценка за реализацията на студентите и приоритетните специалности, обясни главният секретар на министерството Красимир Вълчев.

Денков коментира, че университетите сами могат да решават дали да използват държавната си субсидия за стипендии, намаляване на таксата или за друго.

В понеделник, 29 февруари, ще има работна среща с ректорите на университетите по повод списъците с приоритетни и защитени специалности. Искам да дам отново много силен и ясен сигнал - обсъждания ще има толкова колкото е необходимо с всички, каза Меглена Кунева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?