Константин Пенчев атакува премиера с писмо:

Орязването на бюджета и персонала на омбудсмана е посегателство

Орязването на бюджета и персонала на омбудсмана е посегателство

Националният омбудсман Константин Пенчев остро разкритикува в понеделник намерението на правителството да намали издръжката и администрацията на обществения защитник, свивайки бюджета му за 2014 г. с 312 000 лева, а персонала му – с 10%.

Пенчев изпрати отворено писмо до премиера Пламен Орешарски, с копия до финансовия министър Петър Чобанов и външния му колега Кристиан Вигенин, в което определи намерението на управляващите като "посегателство върху независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите".

Той уточнява, че с такова впечатление ще останат и "всички европейски и международни организации, в които членува омбудсманът". Позицията му е в отговор на писмо от Чобанов, получено на 9 октомври, нареждащо да се направят разчети за 10% съкращения на персонала.

Константин Пенчев напомня на правителството, че само преди десетина дни Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие своя резолюция за укрепване на институцията на омбудсмана в Европа, според която е "необходимо на институциите на омбудсмана да бъдат осигурени достатъчно финансови и човешки ресурси, позволяващи им ефективно да изпълняват функциите си".

С този документ ПАСЕ на практика призовава страните членки на ЕС да избягват орязване на бюджета на обществените си защитници, за да не доведе това до ограничаване на тяхната независимост, пишат от администрацията на омбудсмана.

"На фона на цялата правозащитна дейност на националния омбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. – 2 226 хил. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон", възмутен е Пенчев.

Той прилага и статистически данни за работата си, според които до 10 октомври т.г. до омбудсмана са адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.

Бившият председател на Върховния административен съд напомня на правителството и че от миналата година омбудсманът представлява и Национален превантивен механизъм (НПМ) по изпълнението на ангажиментите на България по Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

"Във връзка с този нов мандат от началото на юни 2012 г. в структурата на институцията има нова дирекция – "НПМ и основни права и свободи на човека", чиято дейност е да контролира дали има условия за нарушаване на човешките права в местата, където се намират лица, лишени от свобода или където са задържани или настанени лица вследствие на акт или със съгласието на държавен орган, които места те не могат да напуснат по собствена воля", допълват от институцията.

"Позволявам си да изразя увереност, че като министър-председател, загрижен за правата и свободите на хората, ще допринесете не само за запазване, но и за разширяване на независимостта на омбудсмана, защото подкрепата за тази институция е подкрепа за гражданския контрол и е в интерес на всички граждани", завършва писмото на Пенчев до Орешарски.

Омбудсманът предупреждава премиерът, че ако плановете на финансовия министър за орязване на бюджета му бъдат реализирани, той ще бъде принуден "да уведоми за бъдещото ограничаване на дейността на омбудсмана не само Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията, но и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които омбудсманът на Република България членува".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?