Орязването на част от НАТУРА-мрежата не мина

Орязването на част от НАТУРА-мрежата не мина

Отхвърлено беше предложението на Националното управление по горите (НУГ), трансформиращо се в агенция, за орязване на границите на 19 зони, предвидени за включване в екомрежата НАТУРА 2000, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в четвъртък след заседание на Националния съвет по биологично разнообразие.

На него бе разгледана документацията на 29 защитени зони за НАТУРА, които миналия ноември бяха отложени по искане на НУГ за прецизиране на границите им, защото според управлението в тях били включени прекалено много гори.

Сега очаквано те поискаха да се намалят териториите на 19 от отложените зони, но съветът не е приел това предложение за 17 от терените. Отново е било отложено решението за две от зоните – Централен Балкан – буфер и Рила – буфер. Те ще се гледат на следващото заседание на съвета в края на септември, на което трябва да бъдат обсъдени и втората серия 32 зони за НАТУРА 2000, които бяха отложени от Министерски съвет, стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда  Йордан Дардов, който е председател на съвета по биоразнообразие.

В същото време бе одобрено предложението на НУГ да не се променят границите на 7 от отложените по тяхно искане зони, а на един от терените за европейската екомрежа дори е увеличена площта. Става въпрос за зоната Твърдишка планина, за която е решено да се изключат територии от южния склон на планината като се заменят с терени от северния склон.Крайният резултат да е увеличение с 950 ха на  зоната.

Според еколози обаче замяната не е равностойна, защото южният склон бил по-див и по-ценен от гледна точка опазването на биоразнообразието, докато северният склон бил от млада гора, където има само един хабитат, но не в добро състояние.

Ако беше прието предложението на Държавната агенция по горите (ДАГ), вместо 40 процента от залесените площи, предвидени за НАТУРА,в екомрежата щяха да влязат 33 на сто, коментира пред Mediapool Андрей Ковачев от "Зелени Балкани".

По взетото решение обаче в седемдневен срок ще бъде внесено особено мнение от Георги Тинчев, главен експерт в ДАГ, по отхвърлените предложения за намаляването на териториите.

Това дава формален повод на екоминистъра да внесе в Министерски съвет за окончателно гласуване както решението на съвета по биоразнообразие, така и орязаните терени, коментира смята Ковачев. Така се създават предпоставки членовете на кабинета все пак да приемат намалени територии за НАТУРА, допълни той.

Шефът на Националната лаборатория по обща екология на БАН и член на съвета по биоразнообразие д-р Нешо Чипев увери, че до 25 септември в МОСВ ще бъде внесено становището на БАН за всички отложени от Министерски съвет зони. В него ще има оценка на националната численост на всички популации в страната, което ще даде аргументацията за зоните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?