Осъден в процеса Ергенекон се опитал да избяга в България, но е бил задържан

Левен Темиз, окръжен председател на "Идеалистически огнища"/младежка организация на Партията на националистическото действие/, който получи присъда затвор по обвинение за членство в престъпна организация в рамките на процеса Ергенекон, е бил заловен при бягство с  фалшиви документи в България, съобщава в."Тюркийе", цитиран от БТА във вторник.

Вестникът посочва, че Темиз е бил задържан от българските сили за сигурност при влизането му в България на 8 август от района на Дерекьой-Шюкрюпаша в турския окръг Къркларели. При обиск у Темиз е бил намерен фалшив документ за самоличност на името на Айхан Джошкун с регистрация в Коджаели.

Темиз е поискал "политическо убежище", но българските власти са отхвърлили това искане, посочва изданието.

Вестникът пише, че турски отговорни представители са в контакт с българските власти по случая.

Вестникът припомня, че на четвъртия редовен конгрес на Партията на националистическото действие през ноември 2012 г. в Анкара Темиз бе кандидат за председателския пост.

Общо 275 души, сред които журналисти, политици и генерали от резерва, бяха  подсъдими по процеса Ергенекон за предполагаем заговор за преврат срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. На 5 август съд в истанбулското предградие Силиври признати за виновни над 250 души, а 19 обвиняеми, сред които бившият началник на генералния щаб на армията ген. Илкер Башбуг и редица генерали от резерва, бяха осъдени на доживотен затвор.

Споделяне

Още от Балкани