Осъден за убийство австралиец се оплака, че трябва да плаща обезщетение

Джок Полфрийман още твърди, че убил Андрей Монов, защитавайки двама роми

Джок Полфрийман. Снимка: БГНЕС

Осъденият на 20 години затвор за убийството на 20-годишния Андрей Монов австралийски войник Джок Полфрийман обвини българските власти, че искат откуп от страната му, за да бъде преместен да излежава присъдата в родината си, съобщи БГНЕС.

"Държан съм тук за откуп. Ако приятелите и семейството ми платят парите, мога да се преместя в Австралия", заявява той пред "ABC News Australia", визирайки обезщетението от 400 000 лева, което трябва да плати на семейството на жертвата.

Полфрийман продължава да твърди, че се разхождал из София с приятели на 28 декември 2007 година, когато чул някой да крещи "негър". Видял как жертвата и още 14 негови приятели скочили на бой на двама роми, наранявайки ги сериозно. Полфрийман пък се опитал да спре боя.

"Преместването в родината ми ще значи да се отнасят с мен като с всеки друг затворник, а тук не е така. В България чужденците уж имат право на всичко, но не го дават. Няма помилване за чужденците. На групите с български затворници се гледа по един начин, а към чужденците по съвсем друг. А от чужденците аз съм третиран най-лошо. Сякаш съм боклука на боклука в този затвор", оплака се още австралиецът.

Полфрийман вече е подал жалба срещу присъдата си в Европейския съд за правата на човека, но се очаква той да вземе решение чак след пет години.

Андрей Монов бе смъртоносно наръган в гърба от Полфрийман в нощта срещу 28 декември 2007 г. Престъплението предизвика масова вълна от недоволство сред обществото. При инцидента пострада и Антоан Захариев.

Споделяне

Още по темата

Още от България