Осъден за убийство е помилван

Осъден за убийство е помилван

С указ от 25 май е помилван 32-годишен български гражданин, осъден на 10 години лишаване от свобода за убийство. Това става ясно от редовния отчет на Комисията по помилването при президента за второто тримесечие на 2015 г, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Престъплението е извършено при сбиване, предизвикано от пострадалия.

Към датата на произнасяне на комисията молителят е изтърпял фактически две години и седем месеца от наказанието си. В миналото осъденият не е допускал нарушения. Комисията е отчела, че престъплението е единствена и инцидентна проява в живота на осъдения, мотивацията му не разкрива противообществени или агресивни нагласи, а механизмът му включва укорима провокация от страна на пострадалия.

Молителят е помилван частично с две години от остатъка от наказанието си - около шест години и девет месеца.

През отчетния период Комисията по помилването е решила общо 113 преписки по 141 молби за 107 осъдени, извършили общо 100 престъпления. Общият брой на молителите е 111. Комисията се е произнесла с предложение за прекратяване на разглеждането на 14 молби, при които е установила, че молбата е подадена след скорошно произнасяне на вицепрезидента с отказ от помилване и по случая не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат новото му разглеждане по същество.

Няма промяна в практиката на комисията по отношение на приложното поле на помилването и основанията за отказ, се посочва още в отчета.

Споделяне

Още по темата

Още от България