Осъден за убийство на пътя е "излежал" половината си присъда в "Токуда"

Осъден за убийство на пътя е "излежал" половината си присъда в "Токуда"

Осъденият на 6 години затвор за двойно убийство на пътя Йосиф Йосифов-Йоско е изтърпял половината от присъдата си в частната болница "Токуда", съобщи бТВ в сряда. Медията е подала сигнал за случая до Министерството на правосъдието, което е инициирало проверка. Веднага след сигнала Йоско е бил върнат в затворническото общежитие в Казичене край София.

Йоско беше осъден окончателно на 6 години затвор през юни 2013 година. Шофирайки с превишена скорост и с 2.6 промила алкохол в кръвта, той заби джипа си в случайно изпречила му се кола, което причини смъртта на Станислав Михайлов и Димитър Керчев. При инцидента на централен булевард в "Бояна" пострада и самият Йосиф Йосифов.

Преди това той дълго време бе основен заподозрян за убийството на Косьо Самоковеца, но вината му не бе доказана.

Веднага след произнасянето на окончателната присъда Йосифов влезе да лежи в болницата за лишени от свобода. След месец е преместен в затворническото общежитие в Казичене, а след още два - в "Токуда". Там е и опериран.

На 18 април 2016 година се оказва, че Йосифов все още се намира в "Токуда". Веднага след сигнала на бТВ на 24-ти април затворникът е бил върнат в Казичене. От болницата отказали коментар за състоянието на пациента, адвокатът му не вдигал телефона си, а самият Йосифов отказвал да говори.

"Към настоящия момент лицето е в затворническото общежитие в Казичене. Беше върнато с помощта на информацията, която получихме от вас", каза пред бТВ зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова. По думите ѝ в министерството разбрали за необичайния случай с Йоско, след като станало ясно, че в Казичене надзирателите са в намален състав – един винаги трябвало да дежури в "Токуда".

"Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието", каза Филипова.

Според нея изпращането на Йоско за лечение във външно здравно заведение е станало с подпис на директора на софийския затвор.

Зам.-министърката обяви, че се разследва и за корупция по случая "Йоско". Лекарят от "Токуда" е даден на агенцията за медицински одит.

Ще се проверява дали документите отговарят на истината и осъденият наистина не е напускал лечебното заведение. Зам.-министърът посочи, че Йоско си е плащал престоя и лечението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?