"Осъдени души" вместо "Тютюн" в учебниците, "Майце си" на Ботев отпада

Без "Вяра" на Вапцаров и шекспировия "Хамлет" в програмата

"Осъдени души" вместо "Тютюн" в учебниците, "Майце си" на Ботев отпада

Размествания в програмата по български език и литература, предвижда проект на образователното министерство, представен в четвъртък.

Сред предложенията е романът на Димитър Димов “Тютюн“ да отпадне и да бъде заменен с “Осъдени души“, а стихотворенията на Христо Ботев “Майце си“ и "Моята молитва" да отстъпят място на "Колко си хубава" на Христо Фотев. Това съобщи в четвъртък министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя обясни, че разместванията в програмата са били съгласувани с преподаватели и специалисти по български език и литература.

 

От учебните програми си отиват и ботевите стихотворения "Елегия" и " Борба", както и вапцаровото “Вяра“. Тийнейджърите вече няма да учат в училище и "Хамлет" на Шекспир, но в програмата ще останат части от "Сън в лятна нощ" и "Ромео и Жулиета".

“Не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб, посочи Клисарова. “За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове“, добави тя.

Сега авторите с повече произведения в програмата като Ботев и Вазов заемат голяма част от учебното време и често се налага произведенията на авторите след тях да бъдат “претупвани“.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукадес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът за размествания в програмата е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него, заяви министърът.

Клисарова посочи, че всички учебни програми и задължителни предмети се осъвременяват и усъвършенстват, за да станат по-атрактивни за изучаване. Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи.

“Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота“, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че от училищния закон ще отпадне предложението за задължителна предучилищна подготовка на четиригодишните, но ще остане действащата задължителна забавачка за петгодишните. “Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания“, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?