Осъдени по аферата "САПАРД" свидетелстват срещу Марио Николов

Осъдени по аферата "САПАРД" свидетелстват срещу Марио Николов

Показанията на двамата германци, които получиха присъди по аферата "САПАРД", вече са приложени по делото за източване на европейската програма срещу бизнесмена Марио Николов и още няколко души. За разлика от българските свидетели, които с нищо не подкрепят тезата на обвинението, Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард могат да изиграят ключова роля за изхода на процеса.

В сряда наблюдаващият делото прокурор Андрей Андреев обясни, че фирмата на Райзахер е доставяла месопреработвателни машини на българските "Палмигруп" и птицекланница "Чубра". През дружествата е източвана европрограмата.

Улрих Райзахер, които е осъден на 2.5 г. затвор, свидетелства, че се познава с Марио Николов от 2001 г, а година по-късно двамата направили първата сделка. Той заявил, че всички контакти са инициирани от Николов.

По думите на прокурора, Райзахер твърди, че първоначалната оферта за продажба е фалшифицирана, тъй като не му е позната, въпреки че е с печата на неговата фирма. Освен това подписът не бил неговият.

Основната теза на обвинението е, че Николов е купувал стари машини, които след освежителен ремонт са представяни за нови пред САПРД и така са източени 7.5 милиона евро.

В разпита си Райзахер потвърждава това като казва, че всички машини, които е продавал, са били употребявани, а цените във фактурите са определяни от Николов. Като пример той посочва, че една от машините е струвала 143 хил. евро, но е "продадена" на Николов за 323 хил. евро.

Николов му казал, че се нуждае от висока покупателна цена и е определял завишаването на стойността, обясни прокурор Андреев.

Михаел Енгелхард, които работел за Райзахер, също заявява, че фирмата е ремонтирала стари машини и ги е продавала.

Марио Николов, който е член и дарител на социалистическата партия, обаче упорито твърди, че машините, за които е получил средства от САПАРД, са нови и измама няма.

Разследването по случая започна през ноември 2006 г. след сигнал от ОЛАФ, че в България действа престъпна група за източване на пари от предприсъединителната програма.

Предварителната проверка на Европейската служба за борба с измамите разкри схема, която включва фиктивен внос и износ на стари машини за преработка на месо. Докато българските власти проверяваха случая, а уличените лица даваха интервюта в своя защита, двамата замесените германски граждани бяха осъдени.

Николов - юридически компетентен

След заседанието по делото в сряда Николов заяви, че погрешно са разделени материалите от това дело и е образувано досъдебно производство за пране на пари, по което е обвинен и пернишкият бизнесмен Людмил Стойков. Първоначално и той бе арестуван за източването на САПАРД, но в последствие обвиненията срещу него паднаха.

През май т.г. обаче прокуратурата най-накрая достигна до изводи за съществуването на групата "Николов -Стойков", за която ОЛАФ подаде сигнал до българските власти.

Връзката между двамата бизнесмени се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентъпрайсис". Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. От там парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков – спонсор на президента Първанов.

Стартът на делото за пране на пари обаче се отлага за неопределено време, той като Софийският градски съд смята да изпрати преюдициално питане по случая до Съда на Европейските общности (СЕО) в Люксембург.

Все още не е ясно какво точно ще питат българските магистрати,но най-вероятно въпросите ще са свързани със спецификата на обвинението. Подобна практика се прилага при затруднения в тълкуването на европейските норми.

Обвинителният акт за пране на пари срещу Людмил Стойков, наречен преди дни от председателя на градския съд Георги Колев на галено "Люси Стойков", и Марио Николов беше внесен през август.

Демонстрирайки юридическа грамотност, Николов коментира в сряда, че обвиненията за източване на САПРД и за прането на пари е трябвало да бъдат гледани в едно дело, тъй като първото престъпление е предикатно (б.ред. - двете деяния са свързани, тъй като чрез измамата по САПАРД са придобити пари, впоследствие изпрани) .

Делото за източването на САПАРД ще продължи на 13 ноември, тъй като защитниците не бяха свободни на нито една от десетте дати, на които съдът им предложи то да продължи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?