Осъдените на пробация вече могат да поискат да им бъде поставена електронна гривна

Снимка: МП

Първият осъден на пробация вече носи електронна гривна, съобщиха във вторник от правосъдното министерство с уточнението, че предстои в употреба да влезе и второ такова устройство.

И в двата случая, електронна гривна ще носят осъдени на пробация за шофиране в нетрезво състояние и без шофьорска книжка. Използването на тези устройства у нас бе финансирано от норвежките фондове по проект "Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти и система за електронен мониторинг".

Целта е за две години в употреба да бъдат вкарани общо 180 проследяващи устройства, които да бъдат поставени на осъдени на пробация или условно предсрочно освободени. Електронните гривни обаче могат да бъдат поставяни само на хора, които са дали съгласие за това, припомнят от правосъдното министерство.

Успоредно с пилотното въвеждане на системата за електронен мониторинг предстои да се изготви анализ на настоящата законодателна рамка в тази насока и да бъдат предложени изменения в действащото законодателство, съобщават още от ведомството.

Споделяне

Още от България