Осъдените на смърт българки внасят общ иск срещу либийските им мъчители

Петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, са подписали общ иск за обезщетение срещу либийските офицери, обвинени че са ги измъчвали. Това съобщи във вторник БТА, цитирайки роднини на медиците.

Очаква се исковете да бъдат внесени на насроченото на 25 януари заседание по делото срещу офицерите, заведено в съда Айн Захра в Либия. Медицинските сестри очакват в рамките на този процес да бъдат представлявани лично от своите български защитници. Те са получили подобно уверение по време на последната си среща с адвокат Пламен Ялнъзов в затвора "Джудейда" в Триполи в края на миналата седмица.

Днес бе отложено делото и по втория от гражданските искове срещу българските медици, подадени от роднини на заразени със СПИН деца. По информация на българското министерство на външните работи делото, което трябваше да започне във вторник, е отложено за неопределена дата, съобщи Дарик радио.

По същия начин бе отложено и заседанието на съда в Бенгази от 29 декември м.г., когато трябваше да започне да се гледа първия граждански иск срещу осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар. Заради голямата натовареност на Северния съд в Бенгази, случаят бе прехвърлен на Южния съд, но дата за дело не бе насрочена.

Също във вторник на свиждане с петте българки, които са в затвора "Джудейда" в Триполи, бяха пуснати д-р Здравко Георгиев и дипломата от българското посолство в Либия Димитър Димитров. Д-р Георгиев бе арестуван по СПИН-процеса заедно с петте медицински сестри през 1999 г. и освободен от затвора една май м.г., след обявяване на присъдите от Наказателния съд в Бенгази, защото вече бе излежал присъденото му наказание от малко над 4 години затвор.

Препоръките на Генералния народен конгрес /парламента/ за налагане на най-тежкото наказание на петте български медицински сестри и палестинския лекар няма да повлияят на решението на либийското правосъдие. Това заяви същия ден либийският премиер Шукри Ганим, цитиран от Франс прес.

Ганим посочи пред АФП, че Генералният народен конгрес е обсъдил въпроса заради голямото му значение за либийците и международната общност. Но "правосъдието, което е независимо, ще има последната дума", добави той. "Волята на либийските народни маси няма да промени хода на либийското правосъдие, което е независимо и честно", изтъкна премиерът.

Въпреки, че не е в правомощията на парламента да се намесва в съдебен процес, на 14 януари Генералният народен конгрес поиска най-тежкото наказание за лицата, прездизвикали епидемия от СПИН в детската болница в Бенгази, като заразили с ХИВ около 400 деца, отбелязва АФП. Освен това парламентът изтъкна правото на засегнатите да поискат справедливи обезщетения за това "престъпление срещу човечеството", припомня агенцията.

Българският президент Георги Първанов окачестви призива на либийския парламент като "тревожен сигнал", но според външния министър Соломен Паси българите не трябва да се стряскат от либийската декларация.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?