В любителско видеообръщение до главния прокурор

Осъденият доживот по делото "Соло" се обяви за жертва на политическа поръчка

Илиян Тодоров мълчал повече от 4 години, защото семейството му било заплашвано

Илиян Тодоров се обръща към главния прокурор. Сн.: Youtube

По-малко от седмица, след като окончателно бе осъден на доживотен затвор за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичния клуб "Соло", единственият подсъдим по делото – Илиян Тодоров, изненадващо публикува в мрежата за видеосподеляне Ютюб свое обръщение до главния прокурор Сотир Цацаров.

В него 27-годишният мъж се обявява за жертва на политическа поръчка и заявява, че е мълчал в продължение на над 4 години, от престъплението досега, защото той и семейството му непрекъснато били тормозени и заплашвани с физическо ликвидиране.

"Обръщам се към Вас (главния прокурор) не само, защото всички възможности за търсене на истината са изчерпани, а и защото е налице една очевидна несправедливост, станала възможна благодарение на изпълнение на политическа поръчка и стремеж да бъде задоволено общественото очакване", казва Тодоров в началото на видеото си.

По думите му в нощта на двойното убийство, в малките часове на 18 април 2009 г., действителният извършител "беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха". Тодоров уточнява обаче, че "нямам детайлна информация за него, каквато всъщност се оказа после, че той има за мен", добавяйки, че почти веднага след ареста му започнали и заплахите срещу него и семейството му.

"В желанието си да осребрят мъката си и да намерят жертва, тези хора не се спряха пред нищо – те плащаха на медии, за да излиза поръчкова информация, плащаха на лица за физическа саморазправа с мен, плащаха за упражняване на психически тормоз срещу мен и моето семейство. Това е цената на моето мълчание", твърди още Тодоров, който неясно защо е решил да носи слънчеви очила, докато снима клипчето си.

"Обръщам се с молба към Вас за адекватна и обективна реакция, единствено продиктувана от вашия морал и вашата оценка. Ако това е невъзможно, просто моля да бъде задействана процедурата по отнемане на гражданските ми права, защото аз просто се срамувам да бъда част от общество, което вкарва в затвора невинни хора", завършва осъденият на доживотен затвор по делото "Соло".

Той обаче не уточнява по какво съди, че е станал жертва на политическа поръчка, от кои партийни или икономически кръгове идва тя, както и от кого, и по какъв начин е бил подложен на физически и психически тормоз. Не става ясно и какво точно очаква да предприеме главният прокурор по случая, след като осъденият не споменава, че би могъл евентуално да предостави нови доказателства, свидетелстващи за невинността му.

Единствената публично известна връзка на осъденият доживот с политическия живот на страната е неговият баща Венцислав Тодоров, който е бивш лидер на пернишката организация на БСП и бивш общински съветник. Във видеото на сина му обаче не се споменава нищо по този повод.

В сряда изтича 7-дневният срок, в който Илиян Тодоров трябва да влезе в затвора и ако това не стане, той ще бъде обявен за национално издирване. Роднини на убитите вече изразиха съмнения пред медиите, че той възнамерява да се укрие. От кадрите, публикувани от него в Ютюб, не става ясно къде се намира.

Двойното убийство бе извършено пред заведението, което се намира на метри от Съдебната палата в София. Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров бе ранен.

По време на делото на първа инстанция се разбра, че именно Димитров е предизвикал конфликт между две компании и впоследствие е пострадал. За двойното убийство и опита за убийство, заподозрян бе Илиян Тодоров, който след два дни се предаде в полицията, но още тогава бе изтъкното, че е с променен външен вид – късо подстриган и изрусен.

Делото претърпя пълен обрат, след като на 9 декември 2011 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Румяна Ченалова оправда Тодоров. По делото се събраха множество косвени доказателства срещу подсъдимия, но така и не бе открит пряк свидетел, който да потвърди, че именно Тодоров е наръгал пострадалите.

В мотивите си съдия Ченалова бе категорична, че са налице само съмнения, подкрепени от доказателства, че Тодоров е виновен, а "предположението е непознат на НПК доказателствен способ". САС обаче преразпита всички свидели, назначи и нови експертизи, за да стигне до решение, че събраните косвени доказателства подкрепят единствения възможен извод, че Тодоров е извършил двойното убийство.

"Съдът е изложил убедителни аргументи за наличие на единна и непрекъсната верига от достатъчно на брой косвени доказателства, чиято цялостна оценка води до единствения безспорен извод, че автор на деянието е подсъдимият Тодоров. Вътрешното му убеждение е изградено при спазване на изискванията на процесуалния закон, почива на годно събрани доказателства, които са анализирани и оценени съобразно действителното им съдържание. Съдебният акт е мотивиран с убедителни съображения, които се подчиняват и на правилата на логиката. Липсва процесуално основание за отмяна на присъдата", прие Върховният касационен съд през миналата седмица, потвърждавайки доживотната присъда на Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България