Осъденият лидер на румънските социалдемократи не може да стане премиер

Ливиу Драгня

Румънският конституционен съд отхвърли възможността осъденият за изборна измама лидер на социалдемократите Ливиу Драгня да получи право да стане премиер.

Съдът отхвърли сезиране на омбудсмана във връзка със закон от 2001 г., който забранява на осъдени лица да бъдат част от правителството. Драгня има условна присъда за изборни злоупотреби и това му попречи да заеме министър-председателския пост след изборите през декември 2016 г.

"Конституционният съд остави Ливиу Драгня пред вратата на правителството", коментира румънският вестник "Гъндул", цитиран от БТА. Магистратите отлагаха произнасянето си четири пъти и чрез отхвърлянето на сезирането на практика не се произнесоха по съдържанието на закона.

Временната председателка на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) Ралука Туркан коментира, че забраната осъдени лица да бъдат част от правителството трябва да се отнася и до народните представители.

Сенаторката от НЛП Алина Горгиу обяви, че ще внесе законопроект, който ще забранява на осъдени лица да стават народни представители и министри.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?