Осъденият наркобос Васил Маникатов излиза предсрочно от затвора

Васил Маникатов, Снимка: БГНЕС

Осъденият за наркотрафик Васил Маникатов излиза предсрочно от затвора, реши Софийският апелативен съд. Той бе осъден на общо 23 години и до момента бе излежал 19 години, 11 месеца и 10 дни. Остават му 3 години и 20 дни.

По закон затворник може да излезе предсрочно, ако е излежал поне половината от присъдата си или две трети, ако е осъден като рецидивист. Другото изискване е осъденият да е показал, че се е поправил. Според апелативните съдии Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева осъденият "е дал достатъчно доказателства за своето поправяне".

Съдиите се позовават на доклад от дирекция "Изпълнение на наказанията", в който се посочва, рискът от последващо осъждане е нисък. Общо четирима служители са дали показания, според които Маникатов се е поправил. Освен това той многократно е награждаван с отпуски за доброто си поведение.

"Въззивният съд е преценил всички установени по делото факти относно поведението на осъдения Маникатов като достатъчно показателни за настъпила трайна и необратима промяна в мисленето, нагласите и вижданията му в положителна насока. А това е дало основание да се приеме, че към настоящия момент поправянето на Маникатов е завършено и пълно, респективно, че осъденият е дал достатъчно доказателства за поправянето си", посочват тримата съдии.

Решението им е окончателно. С него се отменя отказът на първата инстанция Маникатов да бъде освободен.

Името на осъдения за наркотрафик мъж нашумя не само заради наказанието му. Той бе един от отвлечените от групата на "Наглите". Освен това бившият вътрешен министър Цветан Цветанов използва делото срещу него, за да атакува съдия Мирослава Тодорова с намека, че тя обслужва мафията, тъй като е забавила мотивите си. Впоследствие Тодорова му заведе гражданско дело, но заради депутатски имунитет на Цветанов то така и не бе решено.

Не е ясно дали прокуратурата ще предприеме някакви действия след решението на апелативния съд. Казусът е сходен с този срещу австралиеца Джок Полфрийман, който бе осъден за убийство и освободен предсрочно миналата година. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска делото да бъде възобновено. Върховният касационен съд му отказа с аргумента, че решението на втората инстанция е окончателно.

Споделяне

Още от България