Осъденият за атентата над Локърби либиец може да обжалва присъдата си

Осъденият за атентата над Локърби либиец може да обжалва присъдата си

Шотландският Върховен съд трябва да разгледа нова жалба на агента на либийското разузнаване Абдел Басет Меграхи срещу присъдата му за взривяването през 1988 г. на самолет на авиокомпания „Пан Ам” над Локърби. Това реши в четвъртък независима шотландска юридическа комисия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Шотландската комисия за преразглеждане на наказателните дела има право да предприеме такова действие, ако прецени, че може да е била допусната съдебна грешка, отбелязват агенциите.

Асошиейтед прес определя решението на независимия орган само по себе си като победа за излежаващия доживотна присъда Меграхи – единственият, осъден по случая.

Комисията постави под въпрос надеждността на доказателствата, въз основа на които е бил осъден либиецът през 2001 г. Докладът ѝ ще бъде предаден на Апелативния съд на Единбург, който трябва да реши дали жалбата има основания.

В изявление, което резюмира документа от 800 страници, комисията посочва, че е открила нови доказателства, които не са били известни на съда навремето, и че е възможно Меграхи да е бил осъден несправедливо.

Либиецът винаги е твърдял, че е невинен. Изглежда независимият шотландски орган застана на негова страна, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че някои от семействата на жертвите при атентата също смятат, че Меграхи е бил осъден погрешно.

Опитът в последно време навежда на мисълта, че либиецът има голям шанс за успех при обжалване на делото, посочва Ройтерс. В 25 от 39 - или 64 на сто от случаите, отнесени от комисията за преразглеждане във Върховния съд, обжалването е завършило с успех.

Юристи и анализатори заявяват, че внимателно подбрана формулировка може да позволи на Либия да бъде напълно изчистена по случая, ако присъдата на Меграхи бъде отменена. Някои от тях дори смятат, че е възможно при такъв сценарий Триполи да поиска обезщетения от САЩ и Великобритания.

При първоначалния процес срещу Меграхи тричленният състав на шотландския съд прие доказателствата срещу либиеца. Съдиите обаче признаха, че има известен брой несигурни неща и уговорки, що се отнася до доказателствата.

Либиецът, който излежава присъдата си в затвор близо до Глазгоу, подал молба за разглеждане на случая му от комисията през септември 2003 г., след като първото обжалване на присъдата му било отхвърлено през 2002 г. През ноември 2003 г. Върховният съд на Шотландия постанови, че Меграхи трябва да излежи най-малко 27 години от присъдата си, преди да може да бъде разгледан въпросът за евентуалното му условно освобождаване.

270 души загинаха при атентата срещу самолет на американската авиокомпания „Пан Ам” над шотландското село Локърби на 21 декември 1988 г. Шотландски съд, който заседаваше в Холандия, призна Меграхи за виновен и го осъди на доживотен затвор през януари 2001 г.

Две години по-късно, през август 2003 г., Либия пое отговорността за действията на нейния агент и се съгласи да плати обезщетения на роднините на жертвите. Наблюдатели на процеса срещу Меграхи и роднини оспориха

изхода от делото и изразиха предположение, че истинските извършители са от Народния фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване. Според тях палестинската групировка е действала с подкрепата на Иран, търсещ мъст за свалянето на негов пътнически самолет от американски военен кораб в Персийския залив през юли 1988 г. - пет месеца преди атентата над Локърби. При погрешното сваляне на иранския самолет загинаха 290 души.

Съдбата на Меграхи бе свързвана в европейски медии със съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия по обвинението, че умишлено са заразили над 400 деца със СПИН в детската болница в Бенгази. Говореше се, че Либия преговаря за размяна на сестрите с Меграхи.

Обрат на случая с либийския офицер може да се отрази и на делото на сестрите, но на този етап не е ясно в каква посока.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?