Осъденият за корупция бивш френски премиер не се оттегля от политиката

Бившият френски министър - председател Ален Жупе, който миналата седмица бе осъден по обвинения в корупция, съобщи, че остава в политиката.

В телевизионно изявление той каза, че ще остане лидер на партията на президента Жак Ширак Съюз за народно движение, докато трае обжалването на присъдата, предаде Би Би Си.

Ширак даде подкрепата си за Жупе, който е също така кмет на Бордо и член на парламента.

Бившият премиер бе осъден условно на 18 месеца затвор, което не му позволява да заема изборни длъжности в срок от 10 години. Той бе намерен за виновен за финансови машинации в парижкото кметство, докато кмет е бил Жак Ширак.

Седем функционери от тяхната партия - тогава Сбор за републиката - са били на заплати от кметството.

Жупе заяви, че макар да е допускал грешки, е бил изумен от присъдата.

Бившият премиер добави, че забраната да заема изборни длъжности ще влезе в сила само ако загуби делото, с което обжалва съдебното решение.

Аз обжалвам и тъй като жалбата спира изпълнението на присъдата, аз ще продължа да изпълнявам функциите си, каза Жупе. Той каза, че ако изгуби делото, "ще затвори завинаги страницата".

Жупе посочи, че около него има много хора - в и в Бордо, и в Париж, и в партията - които настояват да не се оттегля и да изпълнява задълженията си.

Ако 58-годишният Жупе се оттегли от политиката, Ширак ще загуби близък съюзник и възможен приемник на поста.

Ширак оказа публична подкрепа на Жупе в понеделник, като заяви: "Франция има нужда от хора с неговите качества". Изпитвам дружески чувства, почит и уважение към Ален Жупе, каза още президентът.

Независимо от демонстрираната подкрепа обаче много анализатори смятат, че авторитетът на Жупе е тежко накърнен.

Кризата се задълбочи и след твърденията на съдии, че са били подложени на "мръсни номера" в опит да им се окаже давление по делото - подслушване на телефони, компютърни интервенции и др. По този повод бяха разпоредени три независими разследвания - от президента, от парламента и от съдебните власти.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?