Осъденият за убийство Джок Полфрийман е освободен предсрочно

Осъденият за убийство Джок Полфрийман е освободен предсрочно

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. австралиец Джок Полфрийман е освободен предсрочно от затвора. Решението на Софийския апелативен съд е взето в четвъртък и е окончателно.

Полфрийман бе осъден на 20 години. Към момента е излежал повече от половината от присъдата си. На няколко пъти той неуспешно искаше да бъде освободен. Преди два месеца първата инстанция – градският съд, постанови отказ. Това решение обаче е било отменено от апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Засега не са ясни мотивите им.

Отказ

До момента Полфрийман е излежал малко над 13 години от присъдата си, посочва се в съдебното решение от юли, с което съдия Николай Младенов отказва да го освободи. Той посочва, че към юли 2019 г. австралиецът дължи над 345 хил. лв. обезщетение на близките на убития Монов и на пострадалия негов приятел. За парите било образувано дело пред частен съдебен изпълнител.

"Не бяха представени доказателства не само за пълно изпълнение на задължение, дори и за частично такова", пише съдия Младенов.

По това дело от затворническата администрация са заявили, че през годините Полфрийман е наказван многократно за различни форми на неподчинение. Инспектор от ГДИН твърди дори, че той е направил "опит за бягство от сградата, в която е настанен в посока външната врата (коридора)".

"През 2015 г., 2016 г. и 2017 г. социалните работници и тогавашното ръководство на Софийски централен затвор успяват да се преборят с поведението на осъденото лице и следва откъслечен период от положително третиране на база моментното му поведение. Администрацията заменя режима от строг на общ и премества Д.П. в условията на смекчен надзор и охрана. При новите условия, лишеният от свобода Д.П. с неясни мотиви си "зашива устата" и обявява гладна стачка на 10.05.2018 г.", заявил е служителят. Той твърди, че при една от проверките австралиецът глътнал забранена от правилника карта-памет, а преди това разлепвал листовки с нецензурно съдържание из затвора.

В решението все пак се отбелязват и положителни тенденции – например намалял риск от рецидив. Освен това затворническата администрация е записала в досието на австралиеца, че е променил отношението си към извършеното престъпление:

"От липсата на отговорност за извършеното правонарушение в началото, към момента позитивни промени са отчетени в зони "нагласа и отношение към правонарушението" и в доклада се твърди, че приема напълно отговорността за извършеното, разбира мотивите и признава вредата. Има данни за трудова заетост и в крайна сметка в този доклад становището е отрицателно, тъй като не се спори, че е започнал процеса на поправяне, но не е дал достатъчно доказателства за поправянето си предвид допуснатите дисциплинарни нарушения".

Рискът за обществото е определен не като висок, а като среден. Съдът обаче отказва да го освободи.

Историята

Андрей Монов, син на бившия депутат от БСП и психолог Христо Монов, бе убит с нож в центъра на София на 28 декември 2007 г. след скандал между австралиеца и компанията на пострадалия. Негов приятел бе ранен, но оцеля. По време на делото Полфрийман твърдеше, че се е притекъл на помощ на ром, който бил нападнат от скинари. Той бе последователно осъден на три инстанции на 20 години затвор.

Човек на годината

След влизането си в затвора Полфрийман многократно водеше дела срещу държавата по различни поводи с твърдения, че правата му са нарушени, а миналата година обяви и гладна стачка. През 2016 г. той успя да осъди България пред Европейския съд по правата на човека заради нарушено право на изразяване и му бе присъдено обезщетение от 3500 евро. Полфрийман твърдеше, че бил наказан, защото написал жалба срещу действията на затворническата администрация. Австралиецът е един от ищците и по делото на няколко затворници, които настояват т. нар. интимни свиждания да не се наблюдават с камери.

Преди четири години номинацията на Полфрийман в конкурса "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет предизвика бурна обществена реакция. Други номинирани заявиха, че искат да бъдат премахнати от списъка, защото не желаят да са в една категория с осъден за убийство. В крайна сметка БХК премахна номинацията му. Той участваше в качеството му на председател на неправителствената организация Българското затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода.

Джок и Янко Ваташки

Полфрийман все още е управляващ в организацията, сочат данните от Търговския регистър. Заедно с него е вписан и друг известен затворник – Янко Ваташки-Лудия. Той бе осъден за пореден път на 6 години за рекет през март. В дружеството влизат още осъденият за кражби чеченец Мурад Амадаев и Стоян Димитров, излежаващ доживотна присъда за убийство.

Опити за предсрочно излизане

Полфрийман на няколко пъти искаше да бъде предсрочно освободен. Миналата година той подаде молба, но след това сам я оттегли заради отрицателното становище на затворническата администрация. 

"Ако съдът реши да освободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношение – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години", заяви тогава бащата на убития Монов.

След осъждането на Полфрийман австралийското правителство направи постъпки за прехвърлянето му в Австралия, където да изтърпи наказанието си. През 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли това искане. 

Споделяне

Още по темата

Още от България