Осъденият за убийство Джок Полфрийман иска да бъде освободен предсрочно

Снимка: БГНЕС

Излежаващият 20-годишна присъда за убийство австралиец Джок Полфрийман иска да бъде предсрочно освободен от Централния софийски затвор, става ясно от програмата на Софийския градски съд (СГС). Молбата му предстои да бъде разгледана от съдия Руси Алексиев в четвъртък.

Въпреки че Полфрийман окончателно бе осъден от Върховния касационен съд (ВКС) за убийството на Андрей Монов и за опит за убийство на Антоан Захариев през август 2011 г., той иска предсрочно освобождаване заради прекараното време в следствения арест.

Трагичният инцидент стана на 28 декември 2007 г., след което австралиецът бе задържан и така и не излезе повече на свобода. Според Наказателния кодекс (НК) право на предсрочно освобождаване имат затворниците, изтърпяли поне половината от наказанието си и Полфрийман отговаря на това условие.

Защитната му теза по време на процеса бе, че се притекъл на помощ на мъж от ромски произход, който бил нападнат от група младежи в района на църквата "Св. Неделя" в София. Вината му обаче бе призната и от трите съдебни инстанции, разгледали казуса.

След постановяването на окончателната му присъда от ВКС, австралийското правителство положи усилия да му издейства преместване обратно в родината, но през 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров отказа. Аргументите му бяха, че затворникът е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно, а и изтърпява минималното възможно наказание за престъплението си.

В затвора Полфрийман стана председател на първото по рода си в България затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Като такъв през ноември 2015 г. той бе номиниран за наградата на "Българския хелзинкски комитет" (БХК) "Човек на годината", което предизвика обществен скандал.

Тогава от БХК обясниха, че номинацията на Полфрийман е предложена от австралийката Каролайн Стейпълс заради активната му позиция при защита на правата на затворниците в България. В крайна сметка комитетът оттегли от конкурса персоналната номинация на австралиеца.

Година по-късно Полфрийман спечели дело срещу държавата ни в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), атакувайки едно от наложените му от затворническите власти наказания. Заедно с българина Николай Шахънов двамата получиха обезщетения от съответно 3500 и 7000 евро за нарушено право на изразяване. Поводът бяха наложени им от Пловдивския районен съд и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в правосъдното министерство дисциплинарни наказания заради техни жалби срещу служители на затвора.

Споделяне

Още по темата

Още от България