Осъдиха мъж да плати 1000 лв. заради дълг от 98 ст. от преди 10 години

Осъдиха мъж да плати 1000 лв. заради дълг от 98 ст. от преди 10 години

Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000 лв. Случаят е от преди повече от 10 години и за него потърпевшият разбира случайно.


"Влизам вътре до банката и питам какъв е проблемът, защо не мога да си изтегля сумата и те ми казват, че имам запор за 98 стотинки главница", разказа Боил Иванов пред Нова телевизия.


През 2008 г. той заминава за Италия. Не подозира, че в България е оставил непогасена сметка за 98 ст. към мобилен оператор.

Боил Иванов твърди, че се връща в България и първоначално няма никакви проблеми. Никой не го търси да изплати задължението си, което е от 2008 г. и е изтекла абсолютната 10-годишна давност.

Оказва се, че тази давност не се прилага автоматично, а усложнението идвало и от факта, че срещу него имало издаден изпълнителен лист.

"Тази давност не се прилага автоматично, лицето което е осъдено не се е позовало на нея. Това е важно да се знае, защото много хора просто броят периода, който е изтекъл и считат, че проблемът е решен. Не, не е така. Нито частният съдебен изпълнител е компетентен да се занимава с този въпрос", обясни адвокат Десислава Филипова пред Нова телевизия.

Така 98 стотинки стават причина мъжът да се превърне в обект за частен съдебен изпълнител, без дори да разбере, че е съден.

"Като се издаде този изпълнителен лист се търси длъжника на адрес, не бива открит, за да може да възрази срещу размера на дълга и срещу размера на адвокатския хонорар и съдът издава разпореждане да се издаде изпълнителен лист", обясни Ивайло Илиев, председател на Сдружение "Покана за доброволно изпълнение".

Така сега без да знае и без да е търсен Боил Иванов е принуден да плати близо 1000 лв. лихви и разноски по делото за дълг от 98 ст.

"До този момент съм плати 981 лв., като дължима сума остава още 217 лв.", казва потърпевшият.

В края на януари Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, с която се иска съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите.

До края на март българските власти трябва да отговорят на Европейската комисия как ще променят закона.

Потърпевшият Боил Иванов казва, че ще си търси правата в съда с помощта на адвокати.

 

Споделяне

Още от България